MILIONI BRITANACA BIRAJU IZMEĐU HRANE I GREJANJA: Rast cena energije siromašne gura u očaj

Srna

25. 04. 2022. u 15:48

VIŠE od pet miliona ljudi u Velikoj Britaniji prinuđeno je da bira između kupovine hrane i plaćanja grejanja zbog široko rasprostranjenog povećanja cena, piše list "Dejli miror", pozivajući se na istraživanje "Deltapola".

Foto Shutterstock

Kako su pokazali rezultati studije, najveći udarac za mnoge građane bilo je povećanje računa za struju. Tako je deset odsto ispitanika priznalo da mora da bira između hrane i grejanja kuće ili stana, devet odsto ispitanika više ne može da plaća račune za komunalije, još 12 odsto to neće moći da uradi za nekoliko nedelja, a 31 odsto za nekoliko meseci.

Pored toga, oko 41 odsto ispitanih je odlučilo da provede više vremena kod kuće, 34 odsto planira da kupuje manje hrane za poneti, 30 odsto će smanjiti putovanja automobilom kako bi uštedeli gorivo, 27 odsto će smanjiti nebitne troškove kao što je TV pretplata, a još 16 odsto je otkazalo planove za odmor.

Takođe, mnoge porodice otkazuju praznike, izbegavaju plaćanje stanarine, a roditelji preskaču obroke kako bi njihova deca mogla da jedu.

Zabrinutost zbog visokih računa uticala je na mentalno zdravlje više od polovine ispitanih - jednog od pet u značajnoj meri.

Ovo je prva velika anketa objavljena od kada su cene energenata skočile, piše list.

Laburisti su iskoristili ove nalaze kako bi osudili nedostatak akcije milionera ministra finansija Rišija Sunaka da na pravi način pomogne onima koji se sada bore da sastave kraj s krajem.

Lider laburista Kir Starmer rekao je za "Miror" da su radnici pod užasnim pritiskom, ali da najgore tek sledi.

U istraživanju, koje je sprovedeno od 21. do 23. aprila, učestvovalo je više od 1.600 Britanaca. 

BONUS VIDEO: LETELE KAMENICE: Sukob palestinskih demonstranata sa izraelskim snagama

Pogledajte više