RUSI POHRLILI NA SRPSKU HRANU, RAKIJU I VINA: Sankcije EU protiv Moskve širom otvorile vrata dobavljačima iz naše zemlje za ovo veliko tržište

E. B. TALIJAN

12. 04. 2022. u 09:00

POTRAŽNjA ruskih kompanija, koje tragaju za alternativnim dobavljačima kako bi zamenile evropske, za srpskim proizvodima naglo je skočila.

Foto Shutterstock

Ekonomske sankcije koje su zemlje EU uvele Ruskoj Federaciji otvorile su prostor i šansu za naše proizvođače i veletrgovce. Posebno za premijum program, poput alkoholnih pića i konditorskih proizvoda. Njihove trgovačke firme zainteresovane su da nabavljaju ovu skuplju i kvalitetniju robu iz Srbije, koju ranije nisu nikad kupovale kod nas, već u zapadnim zemljama.

Duško Marjanović, iz Sektora za trgovinu Unije poslodavaca Srbije, objašnjava da je sada rusko tržište u većem obimu nepokriveno i kada je reč o vrsti i količini proizvoda. On ističe da njihove trgovačke kompanije traže od svojih kolega u Srbiji da im obezbede robu i to ne samo široke potrošnje, kao što su hrana, piće, kozmetika, kućna hemija, već i premijum proizvode.

- Ranije su imali dobavljače u državama EU, a sada su se preorijentisali na druge strane i mi prednjačimo kao prijateljska zemlja - kaže Marjanović. - Treba imati u vidu da smo mi mali i nemamo velike kapacitete za tako veliko tržište. Zato je najbolje da se orijentišemo na premijum proizvode, koji su skuplji i plasiraju se u manjim količinama. U toj oblasti možemo da budemo konkurentni sa cenama na tom tržištu i kada se ukalkuliše transport. Poznati smo po dobrim rakijama, vinima, domaćoj radinosti. Traženi su i konditorski proizvodi.

On ukazuje da su Rusima značajniji premijum proizvodi koji su specifični za naše podneblje od neke robe masovne potrošnje. U RF, kako navodi, postoje posebni standardi pakovanja, označavanja, koje treba zadovoljiti, i zato je potrebno da se brzo radi na tome.

U ovoj velikoj šansi koja se otvara za naše izvoznike, problem bi mogao da predstavlja prevoz robe. Kako saznajemo od dobro upućenih izvora, situacija u vezi sa transportom na rusko tržište dodatno se komplikuje. Ukoliko EU ne blokira prevoz robe preko zemalja koje se graniče sa Rusijom, Poljska i baltičke zemlje najavljuju da će to same učiniti. Trenutno se na granici Poljske i Belorusije nalazi duga kolona kamiona, ali i demonstranti koji žele da im se onemogući transport u Rusiju. Takođe, pod znakom pitanja je i prevoz Crnim morem, a ostali pravci su neisplativi. Svetska banka procenila je da će uvoz u Rusiju ove godine opasti za 35 odsto.

I MEGAMARKETI TRAŽE ZAMENU

OSIM brojnijih mogućnosti za plasiranje robe na tržište RF, našim dobavljačima se otvorio veći prostor i za snabdevanje zapadnih trgovinskih lanaca u Srbiji, koji sa svojih polica povlače ruske proizvode.

- Kao deo multinacionalnih kompanija, oni slede politiku svojih centrala - objašnjava Duško Marjanović iz Unije poslodavaca Srbije. - Sada traže zamenu za rusku robu i tu je šansa za naše dobavljače da plasiraju ili svoj proizvod ili uvozni.

Pogledajte više