RUSKI BIZNIS SELI SE U SRBIJU: Registrovano 86 firmi i 202 preduzetnika iza kojih stoje osnivači iz RF, upisano i pet kompanija iz Ukrajine

S. B. - B. Ca.

06. 04. 2022. u 10:00

SANKCIJE zapadnog sveta otežale su poslovanje mnogih kompanija u Rusiji. Baš kako su naši privrednici i očekivali, pojedine su poslovanje preselile u - Srbiju. Prema podacima Agencije za privredne registre, od kraja februara do danas registrovano je 86 privrednih društava čiji su osnivači ili članovi udela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije. Istovremeno je poslovanje započelo i 202 preduzetnika, koji su državljani Rusije.

Agencija za privredne registre / Foto N. Skenderija

U istom periodu, registrovano je osnivanje pet privrednih društava čiji su osnivači ili članovi udela fizička i pravna lica iz Ukrajine, kao i jedan preduzetnik koji je državljanin Ukrajine.

Priče o selidbi biznisa, naročito onog vezanog za zapadne zemlje, počele su sa početkom rata. Naši poslovni krugovi su procenjivali da bi poslovanje u Srbiji moglo da započne 400 ruskih firmi.

- Već je oko 200 firmi prekinulo poslovanje - rekao je nedavno Toplica Spasojević, predsednik "ITM grupe". - To su firme koje su delimično radile za rusko tržište, a više za strano. Tamo su bile zbog ruskih kadrova, ali rade za ceo svet. Sada ne mogu da posluju normalno, a imaju skopljene ugovore i obaveze. Ako žele da zadrže te zaposlene, jedino mesto u Evropi gde nemaju problema je Srbija. Mogu ovde da žive, deca idu u školu... Priča se među ljudima, koji su u poslu sa nekretninama, da se traži 2.000 stanova i 25.000 kvadrata poslovnog prostora.

U agenciji "Beoagent" potvrđuju da su imali zahetve od ruskih klijenata, ali je reč o nekoliko slučajeva.

- Mi smo specijalizovani za rentiranje hala, magacina i poslovnog prostora - objašnjava Peđa Dević iz "Beoagenta". - Malo se primećuje interesovanje među ruskim klijentima, ali nije reč o masovnoj pojavi. Neke ruske firme, mahom one koje već posluju u Srbiji, traže da iznajme proizvodne hale i magacine. Ne žele da rizikuju sa transportom. Kancelarije nam ne traže. To se osetilo odmah po početku rata. Reč je o petnaestak firmi. Pitanje je da li će toga biti još i da li će im cene odgovarati. Stranci često misle da je kod nas sve jeftino, a nije baš tako.

NAJVIŠE PROGRAMERA

PODACI Agencije za privredne registra otkrivaju da su među novoosnovanim firmama, u kojima udela imaju i ruski državljani ili kompanije, najzastupljenija delatnost računarsko programiranje. Slede nespecijalizovana trgovina na veliko i konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem. Identična je situacija i sa ruskim preduzetnicima.

Kada je reč o firmama u kojima ima ukrajinskog udela, najzastupljenije su konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem, tri su tako upisane. Jedan je restoran, a jedna se bavi pratećim delatnostima u saobraćaju.

Pogledajte više