ADRANI NAJVEĆE GRADILIŠTE: Intenzivni radovi na izgradnji Sektora 3 Moravskog koridora (FOTO)

V. I.

07. 03. 2022. u 16:18

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zajedno sa direktorom "Koridora Srbije" Aleksandrom Antićem i gradonačelnicima Čačka i Kraljeva Milunom Todorovićem i Predragom Terzićem, posetio je u ponedeljak Adrane, gde se radi na izgradnji Moravskog koridora u Sektoru 3, od Adrana do Preljine, u dužini od 30,6 kilometara.

Foto: GU Čačak

Kako je istaknuto, na ovoj deonici trenutno radi 850 ljudi, sa više od 300 jedinica mehanizacije, a od Pojata do Preljine danas je angažovano 2.600 radnika, dok će ih u aprilu biti oko 4.000.

Ministar Momirović je naglasio da je u Adranima trenutno najveće gradilište u Srbiji, a da će nakon izgradnje Moravskog koridora, Srbija moći da se pohvali najkvalitetnijim auto-putem u jugoistočnoj Evropi. Resorni ministar je istakao da će ova deonica imati i veliki značaj za Čačak, koji je bio opterećen saobraćajnim gužvama. Kako je naglasio, to će uskoro biti prošlost, sa čim se složio i gradonačelnik Čačka dodavši:

- Završetkom ovog dela Moravskog koridora, Čačak definitivno postaje saobraćajno čvorište. Nedavno smo otvorili deonicu Preljina – Pakovraće na auto-putu "Miloš Veliki", kada Moravski koridor bude izgrađen, povezujemo se i sa jugom Srbije. Na ovaj način obezbeđujemo bolje uslove za život svih naših građana. Naravno, očekujemo da se novim putevima vrate mladi, koji su otišli u Evropu, ali i da svi koji žele brže i udobnije dođu u najlepši grad u Zapadnoj Srbiji.

Foto: GU Čačak

Direktor Koridora Antić naglasio je da je od posebnog značaja to što se uporedo sa izgradnjom auto-puta od Kraljeva do Čačka radi i hidrotehničko uređenje Zapadne Morave u dužini od 27 kilometara. Antić je rekao da ovo preduzeće ima odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama Čačka i Kraljeva, preko rešavanja imovinsko-pravnih odnosa do svih manjih projekta neophodnih za realizaciju izgradnje Moravskog koridora.

Moravski koridor je, kako je istaknuto, od izuzetnog značaja, jer povezuje centralne delove Srbije sa dva najvažnija putna pravca Koridorima 10 i 11. Ova saobraćajnica će povezati sva veća naselja centralne Srbije između Pojata i Čačka, gde živi oko pola miliona stanovnika. Ukupna dužina Moravskog koridora iznosi 112 kilometara i obuhvata tri deonice: Pojate – Kruševac (27,8km), Kruševac - Adrani (53,8km), Adrani - Preljina(30,6km).

BONUS VIDEO: 

VIŠE OD 2.000 LjUDI DOČEKALO VUČIĆA: Veličanstven doček za predsednika u Bojniku

Pogledajte više