KUKURUZ SA 27 NA 31 DINAR: Za sedam dana beleži se porast cena žitarica na Produktnoj berzi u Novom Sadu

J. Su.

02. 03. 2022. u 10:16

CENE žitarica na berzi poslednjih dana "lete" u nebo. Početkom prošle nedelje kukurz je bio 27 dinara za kilogram, bez PDV, a juče se trgovalo cenom od 31 dinar.

Foto D. Dozet

Pšenica je skočila sa 30 na 32,2, a soja sa 75 na 78 dinara po kilogramu. Prodavci traže još više za soju, pa se očekuje rast.

Ovo nam je juče ispričao Miloš Janjić, direktor Produktne berze Novi Sad. Kako kaže, velika je strepnja na tržištu šta će se dešavati.

- Rusija i Ukrajina su jedni od najvećih izvoznika žitarica na svetu i izuzetno mnogo utiču na svetska kretanja - rekao je Janjić.

- Uz to, uključena je i politika, sankcije koje se iz dana u dan povećavaju. Ne znamo kakav će biti odgovor jer su to sve nepoznate stvari koje je teško uračunati u naredni period.

Na situaciju sa žitaricama uticaće i dužina trajanja sankcija. Ovih dana i đubrivo beleži rast. Njega uvozimo iz Hrvatske i Rusije, a ako ovo potraje, može da dođe do nestašice.

Prema rečima agroanalitičara Milana Prostrana, sigurno je da se zemljište neće najbolje pripremiti za prolećnu setvu. Skupo je i gorivo, a ne samo đubrivo.

- Za neke ratarske kulture zemlja treba biti idealno pripremljena - objašnjava Prostran.

- Svakako, na kraju svetska berza će na sve uticati. Pšenica, kukuruz, soja, ječam, sve je to berzanska roba.

Pogledajte više