BORANIMA ČISTIJI VAZDUH U JULU: Završava se modernizacija topionice

E.B.T.

14. 02. 2022. u 15:12

MODERNIZACIJA topionice u Boru biće završena u julu što će značiti poštovanje evropskih standarda u zaštiti životne sredine.

Foto: Printscreen

"Ziđin" je jedna od najvažnijih strateških kompanija u našoj državi, čije se ulaganje u Srbiju meri stotinama miliona evra. Očekuje se da će biti još njihovih investicija u Boru i Borskom okrugu, a to nije samo pitanje razvoja tog grada, već utiče na privredni rast cele Srbije.

Ovo je danas izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović posle razgovora sa predsednikom i izvršnim direktorom "Ziđin Majninig grupe", Zou Lajčangom.

- "Ziđin" će u budućnosti u skladu sa svim propisima i standardima napraviti najbolji razvoj i poslovanje u oblasti bezbednosti i ekologije, kao i u drugim poslovima - rekao je Lajčang. - Istovremeno daćemo veliki doprinos razvoju ekonomije Srbije i lokalnom zapošljavanju. Dve kompanije imaće visok standard, i dobro poslovanje u Srbiji.

On je istakao da Ziđin od dolaska u Srbiju oseća duboku podršku iz Vlade, kao i čelično prijateljstvo između dve zemlje. Ministarka je podsetila je da je saradnja sa "Ziđinom" obeležena i prošlogodišnjim otvaranjem rudnika Čukaru Peki čime će Srbija postati druga zemlja u Evropi po proizvodnji bakra i zlata.

- To su kritične mineralne sirovine u svetu, bez kojih nema "zelene agende", solarnih elektrana, vetroelektrana, saobraćaja niti električnih automobila postale ključne - kazala je Mihajlovićeva. - Srbija je jedna od zemalja koja raspolaže tim kritičnim mineralnim sirovinama. S druge strane jasan je zahtev Vlade i predsednika da uvek i svuda moramo da vodimo računa o zaštiti životne sredine, i da poštujemo standarde na koje smo se obavezali - a to su standardi čiste i zdrave životne sredine.

U kineskoj delegaciji, osim Lajčanga, za koga je rečeno da je prvi put u Srbiji, bili su i direktori "Ziđin kopera" i "Ziđin majninga", a razgovorima je prisustvovao i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Pogledajte više