CENA ĐUBRIVA USIJALA JE PAORSKE NOVČANIKE: Prolećna setva u našoj državi mogla bi da bude desetkovana

J. Subin

10. 02. 2022. u 15:00

OVOGODIŠNjA prolećna setva, ali i radovi oko jesenjih useva, "usijaće" novčanike poljoprivrednika. Stručnjaci upozoravaju da ko bude imao novca, upotrebiće i sve agrotehničke mere, ali preti opasnost da setva, ali i poslovi sa pšenicom, budu prilično skromni. Samim tim, takav rod možemo i da očekujemo.

Foto Tanjug

Kako nam je ispričala Sunčica Savović, predsednica Udruženja "Žita Srbije", pretpostavlja da đubrivo neće biti jeftinije ni kada dođe na red da se baca. A već bi trebalo na pšenicu. Cena semenske pšenice u jesenjoj setvi bila je za 53 odsto veća u odnosu na isti period 2020. godine. Uz to, NPK đubrivo je bilo skuplje i za 142 procenta.

Uz to, poljoprivrednici su prodavali pšenicu po ceni koja je za 47 odsto bila veća nego u 2020. godini. Kukuruz je bio skuplji za 32 procenta.

- Imamo neke pokazatelje da će u narednih nekoliko meseci cena pšenice ići na gore, ali nema pokazatelja da će energenti da padaju - prošle nedelje cena uree se kretala od 99,4 do 105, a đubriva na od 85,2 do 86,4 dinara po kilogramu. Prethodne godine, u isto vreme, an (vrsta đubriva) je koštao od 25,3 do 27,1, a urea 36,4 do 37,5 dinara za kilogram. Svako ko bude mogao da ga priušti sigurno će i primeniti ovu meru. Sada nije u pitanju fizička nestašica, već su poljoprivrednicima cene neprihvatljive.

Agroanalitičar Vojislav Stanković, kaže da je velika opasnost da poljoprivrednici, zbog velikih troškova, redukuju i ne primene punu agrotehniku. Da ne obrade dovoljno zemlju, bace manje đubriva i ne koriste dovoljno potrebnih herbicida i pesticida. To sve, na kraju, može da dovede do manjih prinosa u svim biljnim kulturama, ali i kod jarih useva, čija setva tek predstoji.

- Sada je sezona prihranjivanja pšenice i ako se u adekvatnim količinama ne baci đubrivo, možemo da imamo niže prinose - istakao je Stanković.

- Sneg je dobrodošao, jer se pšenica iskalila na mrazu i usevi su u dobroj kondiciji.

Smanjen je i problem sejane pšenice sa "tavana". Sada se procenjuje da je na njivama oko 35 odsto ovakvog zrna. Poljoprivredna porizvodnja je dosta skupa i zahteva mnogo ulaganja. Mala i srednja gazdinstva nemaju novac za neke rizike i ne bih im savetovao da se zadužuju i uzimaju kredite.

FRANCUSKA PŠENICA

NA našim njivama najbolje su se odomaćile francuske sorte pšenice, jer daju dobre prinose. Kako objašnjava Stanković, nauku smo u Srbiji mnogo desetkovali u poljoprivredi, zatvoren je i Zavod za strna žita u Kragujevcu i jednostavno gotovo da nemamo insititucije koje bi se više bavile ovim problemima.

- Nekada su postojali državni programi setve i žetve, sada, u tržišnim uslovima, kažu da to više ne treba - objašnjava Stanković. - I hibridi kukuruza su nam iz uvoza, dobrim delom iz Francuske, Nemačke, Austrije. Zbog suše i elementarnih nepogoda rani hibridi se najčešće koriste, jer su pokazali veću otpornost. Međutim, manji su prinosi.

Pogledajte više