CENA BENZINA NE POSUSTAJE: Svetska vrednost sirove nafte, pa i goriva, u usponu, a taj trend će se nastaviti

S. B.

27. 01. 2022. u 14:20

UZ dnevna odstupanja, cene sirove nafte na svetskim berzama rastu.

Foto D. Dozet

Prošle nedelje su oborile višegodišnje rekorde. Procene međunarodnih stručnjaka govore da će se ovaj trend nastaviti, jer su uvereni da će potrošnja i dalje premašivati proizvodnju. Domaći naftaši poručuju da svakako naglih i velikih izmena cenovnika sigurno neće biti.

Iznos po kome se prodaje gorivo već više od deceniju u Srbiji se, kao i u većini zemalja, slobodno formira. I to prema troškovima proizvođača ili distributera derivata nafte.

- Već godinu i po je trend rasta cena sirove nafte, pa samim tim i cena goriva - objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

- To traje od sredine 2020. godine. Srbija deli sudbinu svih zemalja Evrope, jer su i druge države u manjoj ili većoj meri zavisne od uvoza. Poremećaji na globalnom tržištu se prenose na nacionalno tržište. Brent je poskupeo prošle nedelje, a sad se stabilizovao na 87 do 88 dolara po barelu. Vozači su već navikli na takvu situaciju na tržištu. Izvesno je da naglih i većih promena cene neće biti. To uvek ide postepeno.
Srbija, kako objašnjava Mićović, na većinu faktora ne može da utiče i u istoj je situaciji kao i zemlje okruženja. Od njih se, međutim, razlikuje po visini dažbina na dizel i tečni naftni gas, koje su kod nas veće.

- Mi smo 1. decembra prošle godine predložili Ministarstvu finansija inicijativu za izmenu politike akciznog opterećenja energenata - objašnjava Mićović.

- Pri ovako visokim cenama, dažbine na kraju imaju negativan uticaj na budžet. Gorivo je skupo i veći je rizik da će se povećati crno tržište, da će rasti kupovina goriva u okruženju.

Predložili smo kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mere. Bitna stvar je usaglašavanje međusobnih pariteta opterećenja sa nekim uobičajenim paritetima između energenata. Smanjenje opšteg nivoa akciza u dužem periodu, ali i uvođenje akciznog opterećenja za različite kategorije potrošača. Da ne bude ista za poljoprivredu, transport, javni prevoz i putničke automobile. Više 55 odsto cene benzina su državna zahvatanja.

VARIJACIJE

PROSEČNA cena benzina u Srbiji je sada oko 170 dinara. Podaci pokazuju da je u oktobru bila pet dinara manja. U decembru je skočila na oko 167 dinara, pa je krajem novembra opet pala na nešto ispod 165 dinara. Od kraja decembra do danas - raste. U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da je litar goriva tokom 2020. godine pojeftinio oko 30 dinara, ali je isto toliko poskupeo lane.

Pogledajte više