OD ČAČKA DO POŽEGE ZA 20 MINUTA: Do Nove godine završeni radovi na ovoj deonici auto-puta (VIDEO)

Novosti online 26. 11. 2021. u 20:12

DINAMIKA radova na izgradnji deonice auto-puta od Preljine do Požege je ubrzana, a kako se planira, do Nove godine će se od Čačka do Požege stizati za 20 minuta.

Foto arhiva

Ovo je jako značajno, jer će se odmah nastaviti gradnja saobraćajnice prema Crnoj Gori i BiH.

Za deonicu od Preljine do Požege u stručnim krugovima važi da je najzahtevnija na auto-putu „Miloš Veliki“.

Tuneli, mostovi, nadvožnjaci

Od ukupne dužine trase, oko 50 odsto je u tunelima, mostovima, nadvožnjacima. Projektovana dužina deonice iznosi oko 30 kilometara.

U trupu auto-puta predviđeno je 30 mostova (ukupne dužine 6.500 metara, odnosno oko 3.250 metara auto-puta), šest nadvožnjaka u sklopu devijacija (ukupne dužine 555 metara), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (ukupne dužine 1.600 metara) i pet mostova van auto-puta (ukupne dužine 300 metara).

„Ako se uzme da sad putovanje između Požege i Čačka traje oko sat, sat i po, kada se završi auto-put stići će se za 20 minuta“, izjavila je glavni projektant CIP-a Nevenka Đokić.

Tokom izgradnje auto-puta maksimalno se vodi računa o bezbednosti, a postavljaju se zaštitne ograde najvećeg kvaliteta. Najveća zaštita je na mostovima, a ograda može da izdrži i udar šlepera koji se kreće velikom brzinom i pod punim je teretom.

Sada je na gradilištu preko hiljadu radnika. Ovo je i najveći kamionski posao trenutno na Balkanu.

„Ovde svaki dan prođe preko hiljadu kamiona i to je signal da se približavamo kraju“, tvrdi ministar infrastrukture Tomislav Momirović.

U Požegi projektovana deonica se nastavlja na deonicu Požega–Boljare, koji predstavlja auto-putnu vezu sa Crnom Gorom i čija se izrada idejnog projekta očekuje, i na deonicu Požega–Kotroman, koja predstavlja auto-putnu vezu sa Sarajevom i čije je projektovanje u toku, preneo je RTS.

rs.sputniknews.com

Pogledajte više