JOŠ JEDNA POTVRDA DOBRE EKONOMSKE POLITIKE: Ministar Mali - Komisija je podigla prognozu našeg rasta BDP-a

Tanjug

12. 11. 2021. u 14:21

NAJNOVIJA ekonomska prognoza Evropske Komisije, u kojoj se predviđa rast BDP-a Srbije za 6,7 odsto za 2021. godinu, još jedna je potvrda dobre ekonomske politike koju naša zemlja vodi, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Foto: Tanjug/N.M.

- Ovo je još jedna potvrda dobre ekonomske politike koju vodimo. Komisija je podigla prognozu našeg rasta BDP-a, mi o tome govorimo već mesecima unazad - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, to je sada potvrda da o tome ne govori samo predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić i ministar finansija, već i Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, a sada i Evropska komisija.

- Sve ono što smo uradili poslednjih 18 meseci, kao što je 8 milijardi evra koje smo izdvojili za podršku građanima i privredi, daje rezultate. Ako pogledate pad našeg BDP-a prošle godine od -0,9 odsto, a ove godine da će biti iznad 7 odsto rast, i to u doba krize jasno vam je da je to rezulatat dobre ekonomske politike. Mi ćemo biti po stopi rasta BDP-a prvi, drugi ili treći u Evropi - istakao je Mali.

On je ukazao da, što je veći BDP, to znači da više imamo radnih mesta, kilometara novih puteva, više novca u budžetu, pa možemo da povećamo plate i penzije.

To povećanje sledi već od 1. januara naredne godine, naglasio je ministar finansija.

Evropska komisija je, prema Jesenjoj ekonomskoj prognozi, predvidela rast BDP-a Srbije od 6,7 odsto za 2021. godinu.

U pitanju je značajno poboljšanje u odnosu na Prolećnu prognozu Komisije, koja je za Srbiju predviđala rast od 5,3 odsto za ovu godinu.

S najnovijom prognozom, Srbija ima za 2021. godinu bolje projekcije rasta BDP u odnosu na Evropsku uniju i Evrozonu, za koje je predviđen rast od 5,0 procenata.

BONUS VIDEO: Vučić i Lajen na početku radova na pruzi Niš—Brestovac

Pogledajte više