REFERENTANA KAMATNA STOPA OSTAJE 1 ODSTO: Odlučio IO Narodne banke Srbije

S.B.

09. 11. 2021. u 13:17

NARODNA banka Srbije zadržala je na današnjoj sednici Izvršnog odbora referentnu kamatnu stopu na nivou od 1 odsto, i istovremeno povećala prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda na raspon od 6,5 do 7,0 procenata.

Arhiva

Iz centralne banke je sopšteno, da će NBS nastaviti sa pooštravanjem monetarnih uslova putem repo stope i povlačenjem većeg iznosa viškova likvidnosti iz bankarskog sektora.

Izvršni odbor je ocenio da se pozitivni efekti prethodno donetih obimnih monetarnih i fiskalnih mera na ekonomsku aktivnost, uključujući i treći paket podrške privredi i građanima, mogu očekivati i u narednom periodu i da povoljni finansijski uslovi mogu biti održani i s nešto manjim stepenom ekspanzivnosti monetarne politike.

Ponovo je ukazano na snažnu dinamiku rasta domaće ekonomske aktivnosti, koja je u sva tri tromesečja ove godine nadmašila očekivanja, tako da se, prema proceni NBS, bruto domaći proizvod sada nalazi iznad nivoa pre pandemije za preko 3 odsto.

Centralna banka je povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu sa 6,5 procenata na raspon od 6,5 do 7 odsto, a u srednjem roku predviđa rast BDP-a između 4 i 5 odsto, što će doprineti nastavku konvergencije ka zemljama Evropske unije.

Na povećanje inflatornih pritisaka uticali su skok svetskih cena energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoji u snabdevanju i znatno više cene transporta na globalnom nivou, uz efekte niske baze iz prethodne godine. Pored toga, u trećem tromesečju je, zbog suše, izostao sezonski uobičajen pad cena povrća na domaćem tržištu, što je u najvećoj meri uticalo na to da međugodišnja inflacija, od 5,7 posto u septembru, bude viša od očekivanja NBS.

Izvršni odbor je naglasio da se bazna inflacija u Srbiji i dalje nalazi u donjoj polovini ciljanog raspona ukupne inflacije  za razliku od većine drugih zemalja u regionu koje su u režimu ciljanja inflacije.

Tome je, kako se dodaje, u najvećoj meri doprinela očuvana stabilnost deviznog kursa.

Pogledajte više