MANJI NAMET NA NOVE RADNIKE: Vlada na poslednjoj sednici usvojila izmene velikog seta poreskih zakona

S. B.

08. 11. 2021. u 09:25

KRAJ i ove godine će doneti izmenu čitavog seta poreskih zakona. Među njima je i propis koji reguliše namet na dohodak građana. Nova verzija pre svega predviđa ranije dogovoreni veći neoporezivi deo zarade. Umesto 18.300, od naredne godine poslodavci porez neće plaćati na 19.300 dinara plate radnika.

Poreska uprava

Nadležni žele da i dalje podstiču zapošljavnje. Zato se uvode nove olakšice za poslodavce i to pre svega kolega koji rade na istraživanju i razvoju.

- Predlaže se uvođenje nove olakšice za poslodavce u vidu oslobođenja od plaćanja 70 odsto obračunatog i obustavljenog poreza iz zarade novozaposlenog lica, za zaradu isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2024. - stoji u obrazloženju predloženog zakona. - Pored toga, predložena je olakšica za poslodavce koji u okviru svoje delatnosti na teritoriji Srbije obavljaju istraživanje i razvoj. Poslodavac ima pravo na oslobođenje od plaćanja 70 odsto obračunatog i obustavljenog poreza iz zarade novozaposlenih osoba koje su neposredno angažovane na poslovima istraživanja i razvoja.

Produžiće se primena postojećih olakšica. Pravo na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog i to u iznosu od 65 do do 75 odsto, važiće do kraja naredne godine. Novi propis daje šansu mlađima od 40 godina, koji imaju velika primanja, da izbegnu plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana i to tako što im se smanjuje osnovica.

PODSTICAJ

IZMENAMA Zakona o porezu na dobit pravnih lica trebalo bi da se stimulišu osnivači firmi da u kapital preduzeća upišu prava intelektualne svojine. Time stiču mogućnost da se kapitalni dobitak, koji su stekli zahvaljujući tom pravu, ne uključi u osnovicu poreza na dobit pravnih lica.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više