PROIZVODNJA MESA NA BAZI BILJA U SRBIJI: Gigant planira gradnju novog pogona u Surčinu

Novosti online 07. 11. 2021. u 21:38

U SURČINU se planira gradnja novog pogona kompanije Nestle u Srbiji, koji će imati deo za proizvodnju, zamrzavanje i pakovanje.

Arhiva

U pogonu će se proizvoditi četiri vrste proizvoda (šnicle, medaljoni, prsa i file), na bazi soje, glutena, ulja uljane repice, ekstrakta kvasca, brašna, sirćeta i vode, sa dodatkom aroma.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda oglasio je javni uvid u zahtev za odlučivanje i potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta proizvodnog objekta Nestle PBMS u Surčinu.

Pogon je planiran kao dogradnja i rekonstrukcija postojećeg distributivnog centra u okviru industrijskog kompleksa Nestlea u Surčinu.

Navodi se da je razvojnim planom Nestle predviđeno proširenje asortimana proizvoda, pa je izabrala svoju proizvodnu lokaciju u Srbiji za proizvodnju novih proizvoda na biljnoj bazi, prenosi Ekapija.

Predviđeno je da se neposredno posle izgradnje proizvodnog objekta i pratećih objekata koji su u funkciji proizvodnje, u toku ove godine izvede proizvodna linija koja će se koristiti za proizvodnju PBMS proizvoda Generacije 1, a kasnije, u toku 2023. godine, planirano je izvođenje proizvodne linije koja će se koristiti za proizvodnju PBMS proizvoda Generacije 2.

Tehnološki postupak proizvodnje između ostalog podrazumeva ekstrudiranje i sečenje u četiri navedena oblika, paniranje, prženje poluproizvoda, gril markiranje, zamrzavanje i pakovanje.

U projektu se ističe da su istraživanja kompanije Nestle usmerena na ishranu koja će smanjiti rizik od bolesti današnjice, poput gojaznosti, dijabetesa i bolesti krvnih sudova i dodaje da će se oko 50 odsto ukupne proizvodnje novog postrojenja sastojati od proizvoda Generacije 1.

Javni uvid traje do 22. novembra.

Kako podseća portal, Nestle na globalnom nivou u okviru svog brenda Garden gourmet, već nekoliko godina unazad proizvodi nudi veganske i vegetarijanske proizvode.

Kompanija je nedavno najavila i ulazak na tržište laboratorijski uzgojenog mesa.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više