JOŠ ZAJEDNIČKIH PROJEKATA: Srbija i Mađarska unapređuju saradnju

E.B.T.

14. 10. 2021. u 14:07

SRBIJA i Mađarska nastaviće da unapređuju odnose u oblasti energetike. Ovo su istakli resorna ministarka, Zorana Mihajlović, i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine, Peter Sijarto, tokom današnjeg sastanka u Moskvi gde prisustvuju konferenciji "Ruska nedelja energetike 2021".

Foto: B. Marčeta

Oni su razgovarali o snabdevanju prirodnim gasom, potencijalnim zajedničkim projektima i saradnji na korišćenju zelenog vodonika.

- Izrada vodonične strategije je u toku, a s obzirom da Mađarska ima iskustva u toj oblasti bilo bi veoma značajno da razmenimo iskustva i radimo na zajedničkom pristupu - naglasila je Mihajlovićeva. - Takođe, Srbija je pripremila i novi investicioni plan, u kojem je težište na izgradnji novih hidroelektrana i novim kapacitetima iz obnovljivih izvora energije, gde takođe postoji prostor za saradnju dve države.

Sijarto je posebno istakao značaj stabilnog snabdevanja Mađarske prirodnim gasom preko teritorije Srbije i izrazio spremnost za dalje unapređenje odnosa u oblasti energetike.

Pogledajte više