REZERVE NA REKORDU: Uzrok prodaja evroobveznice u septembru

B.Ca.

11. 10. 2021. u 12:32

BRUTO devizne rezerve Narodne banke Srbije su bile na kraju prošlog meseca na rekordno visokom nivou od kada se prate i na kraju septembra iznosile su 16,8 milijardi evra. To je za 1,2 milijarde evra više u odnosu na kraj avgusta.

D. Balšić

Kako u NBS kažu, deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 149 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve na kraju septembra iznosile su 14,2 milijarde evra i za oko milijardu evra su povećane u odnosu na kraj prethodnog meseca.

- Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru rezultat je prvenstveno priliva po osnovu dve emisije evroobveznica u evrima u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi evra - kažu u NBS. - Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu prvi put u svojoj istoriji emitovala "zelenu" evroobveznicu u nominalnom iznosu od 1 milijardu evra i istovremeno petnaestogodišnju konvencionalnu evroobveznicu u evrima u nominalnom iznosu od 750 miliona evra, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala.

Kako kažu, neto prilivi u devizne rezerve tokom septembra pored pomenute prodaje evroobveznice, ostvareni su i po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, upravljanja deviznim rezervama, donacija.

- Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti i odlive po drugim osnovima - objašnjavaju u Centralnoj banci. - Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 26,4 miliona evra.

Pogledajte više