MINISTARSTVO FINANSIJA: Republika Srbija postaje deo Clearstream mreže

Novosti online 04. 10. 2021. u 17:06

Clearstream, međunarodni centralni registar hartija od vrednosti, koji obavlja poslove kliringa i saldiranja (ICSD) uključio je danas srpsko tržište kapitala u svoju globalnu mrežu, što će značajno olakšati pristup stranih investitora domaćem tržištu hartija od vrednosti.

Foto P- Milošević

Clearstream je prvi međunarodni centralni registar hartija od vrednosti, koji će omogućiti stranim investitorima direktno saldiranje državnih obveznica denominovanih u dinarima. Raiffeisen Bank International AG će imati ulogu ekskluzivnog lokalnog agenta za poslove Clearstream-a na domaćem tržištu.

Obveznice Republike Srbije su prethodno uključene u  J.P. Morgan Emerging Markets Bond Index čime je postignut značajan napredak u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih obveznica, kao i dolazak novih međunarodnih stranih investicionih fondova. Uključivanje srpskih obveznica u indeks posledica je jakog i stabilnog domaćeg makroekonomskog okruženja, kao i dugogodišnji napori za razvoj domaćeg finansijskog tržišta.

Prisustvo Clearstream-a doprineće dodatnom povećanju učešća stranih investitora i povećanju likvidnost na domaćem tržištu kapitala.

Ministarstvo finansija Republike Srbije očekuje da će ovaj korak stvoriti čvrste veze sa globalnim sistemima koji obavljaju poslove kliringa i saldiranja, kao i da će značajno olakšati pristup stranih investitora srpskom tržištu kapitala..

Clearstream je jedna od vodećih svetskih finansijskih institucija za poslove kliringa i saldiranja domaćih i međunarodnih hartija od vrednosti. Deo je grupacije Nemačke berze (Deutsche Börse Group) i pruža post-trgovinsku infrastrukturu za tržište evroobveznica i 59 domaćih tržišta državnih hartija od vrednosti širom sveta

Pogledajte više