KESICA KAFE I DO 50 DINARA SKUPLJA: Skok sirovog zrna na svetskim berzama preliva se na srpsko tržište, prvo poskupljenje u petak

E. B. TALIJAN

28. 09. 2021. u 13:00

POTROŠAČI će za gotovo sve poznate brendove tradicionalne kafe u našim trgovinskim lancima od narednog meseca morati da izdvoje od osam do 11 odsto više novca, a za instant od tri do pet procenata, saznaju "Novosti" u pojedinim megamarketima.

Foto arhiva

Tako će 200 grama klasične, domaće kafe plaćati i do 290 dinara, odnosno od 20 do 50 dinara više nego do sada. Ovo je prvi talas poskupljenja omiljenog napitka, a novi se može očekivati naredne godine.

Jedna velika kompanija podiže cene svojih brendova od petka, a druga od 11. oktobra. Potrošače će pakovanja od 200 grama, čija je aktuelna cena od 220 do 240 dinara, narednog meseca koštati od 269 do 279 dinara. Ista količina kafe koja se prodavala od 249 do 269, prema novom cenovniku biće od 279 do 289 dinara. Kako saznajemo, jedna manja kompanija već je podigla cene za 25 odsto, pa kesica od 200 grama sada košta 199 dinara, a ranije je bila 169 dinara.

Kao što su "Novosti" prve najavile, kafa u Srbiji poskupljuje zbog velikog skoka cene sirovne na svetskim berzama poslednjih meseci. Ovaj poremećaj tržišta na globalnom nivou izazvalo je više faktora. Jedan od glavnih su nepovoljni klimatski uslovi u zemljama koje su najveći proizvođači kafe, posebno u Brazilu, gde je useve oštetila prvo suša, a zatim mraz. Uticali su i brojni problemi nastali usled okolnosti izazvanih pandemijom, među kojima su i veći troškovi, otežana logistika, smanjenje radne snage, uticaj kursa i drugi faktori.

Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije, kaže za naš list, da su na našem tržištu veliki proizvođači obezbedili zalihe i uspeli da odlože poskupljenje. On ističe da se u poslednje četiri godine cena kafe u maloprodaji nije menjala, mada je akciza na taj proizvod rasla 8,4 odsto i da su promene počele nedavno.

- Dobro je da neće svi odjednom da maksimalno podižu cenu, već će to pokušati da amortizuju - objašnjava Bogunović. - U prvom periodu se može očekivati da poskupi za 10 odsto i verovatno će se na tom nivou zadržati do kraja godine. Međutim, sasvim je sigurno da će cene naredne godine, takođe, da budu povećane bar za još pet procenata.

Grafika Novosti

Kao što smo već pisali, zrno kafe arabika poskupelo je na svetskim berzama za 50 odsto u poslednjih godinu dana, dok je robusta zabeležila umereniji rast. Bogunović objašnjava da će sastav na kesici kafe uticati i na njenu krajnju cenu.

POPIJEMO 30.000 TONA

SRBIJA godišnje uveze oko 30.000 tona kafe - navodi Aleksandar Bogunović iz PKS. - Uglavnom stiže iz Brazila, koji je najveći proizvođač arabike na svetu i snabdeva trećinu globalnog tržišta. Kafu robusta nabavljamo iz Vijetnama, Ugande, Kostarike, Kolumbije, Jamajke, Indonezije. U zavisnosti od vrste i zemlje porekla razlikuje se i njihov ukus.

KOMISIJA ČEŠLjA DVA "ATLANTIKA" I "ŠTRAUS"

KOMISIJA za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja protiv zagrebačke "Atlantik grupe" i firmi "Atlantik brends" iz Beograda i "Štraus adriatika" iz Šimanovaca zbog sumnji na postojanje restriktivnih sporazuma kojima se ograničava konkurencija na tržištu kafe u Srbiji. KZK je osnovano pretpostavila, kako se navodi, da su ova dva najveća konkurenta usaglašavali poslovne strategije u vezi sa cenama mlevene kafe u našoj zemlji.

Analiza urađena tokom maja i juna, obuhvatala je period od 2015. do 2020. godine, i pokazala da u veleprodaji dva najveća učesnika imaju zajednički tržišni udeo koji ne spada ispod ispod 80 procenata.

U kompaniji "Štraus adriatik" ističu da transparentno posluju i da poštuju sve zakone i regulative Republike Srbije i da će sarađivati sa svim nadležnim organima.

- Ali, dok je postupak u toku, ne možemo da izađemo u susret medijskim zahtevima kako ne bismo ometali proces rada Komisije za zaštitu konkurencije - navode za naš list u toj kompaniji.

Iz "Atlantik grupe" nismo dobili odgovor.

Pogledajte više