NOVAC ZA PRUGE I KANALIZACIJU: Milijarda evra obezbeđena emitovanjem zelenih obveznica ide u zaštitu sredine

E. R.

18. 09. 2021. u 06:21

INVESTITORI su pozitivno reagovali na srpske zelene evroobveznice. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog tražnja je bila tri puta veća od očekivanja.

Foto J.J.Baljak

Obezbeđena milijarda evra koristiće se isključivo za zaštitu životne sredine.

Istovremeno je emitovana i petnaestogodišnja evroobveznica, koja će biti iskorišćena za vraćanje

Foto P. Milošević

starih, skupljih dugova.

- Ceo tim, koji sam vodio, je pregovarao, i dobili smo dovoljno novca da jače i brže radimo na zelenoj agendi, odnosno na projektima za zaštitu životne sredine - rekao je Mali. - Sa tim novcem gradićemo železničku mrežu, kanalizaciju, jer smo obećali da će svako domaćinstvo imati priključak, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Iskoristićemo taj novac i za energetsku efikasnost, odnosno zamenu stolarije, za solarne panele. Time dajemo ogroman signal celoj međunarodnoj zajednici da je Srbija u potpunosti posvećena zelenoj agendi.

Petnaestogodišnjim obveznicama Srbija će refinansirati, odnosno isplatili stari dug koji dospeva u septembru.

Privatna arhiva

- U septembru treba da vratimo 700 miliona dolara, da nijedna sledeća vlada nema teret vraćanja tih starih, preskupih dugova - istakao je Mali. - To je razlika, juče smo se zadužili na 15 godina sa kamatnom stopom od dva odsto, a oni po kamatnoj stopi od 7,25 procenata. Do kraja godine očekujemo da ćemo ostvariti oko sedam odsto rasta. Sa rezultatom od -1 odsto na kraju prošle godine, mi verujemo da ćemo ostvariti jedan od tri najbolja rezultata u Evropi. Uprkos svim merama pomoći i investicijama koje smo imali, udeo javnog duga u BDP-u je ispod 60 odsto i ostaće na tom propisanom nivou do kraja godine.

PRIJAVA ZA NEPRIJAVLjENE

MINISTAR finansija je podsetio na pomoć države koja predstoji - u sredu će svi penzioneri dobiti po 50 evra, u novembru svi građani po 30 evra, a u decembru dodatnih 20 evra svi punoletni.

- Oni koji su u međuvremenu postali punoletni, kao i oni koji se nisu prijavili za pomoć od 30+30 evra, imaće priliku da se prijave u periodu od 15. do 30. novembra - rekao je Mali. - Svako obećanje koje smo dali ispunjeno je u dinar i u dan, to je ogromna pomoć.

Pogledajte više