NARODNA BANKA ODLUČILA: Referentna kamatna stopa ostaje jedan odsto

B.C.

09. 09. 2021. u 12:43

REFERENTNA kamatna stopa ostaće jedan odsto. Tako je danas odlučio Izvršni odbor Narodne banke Srbije.

D. Balšić

Kako je iz NBS saopšteno, odluka je doneta, zbog povoljnih privrednih kretanja, rasta BDP, za 7,6 odsto u prvoj polovini godine, ekonomskog rasta...

- Brži rast ekonomske aktivnosti od očekivanog ukazuje da bi projektovana stopa rasta bruto domaćeg proizvoda Narodne banke Srbije od 6,5 procenata ove godine mogla biti i premašena - kažu u Centralnoj banci. - Više od polovine privrednog rasta trebalo bi da bude rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje.

Razmatrajući kretanje inflacije, Izvršni odbor je imao u vidu da se inflacija kreće u granicama cilja (3, plus minus 1,5odsto) i da je, u skladu s očekivanjima, u junu i julu iznosila 3,3 procenata međugodišnje. Nešto viši nivo inflacije u odnosu na početak godine posledica je privremenih faktora, pre svega niske prošlogodišnje baze, rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci, što je uz zastoje u globalnim lancima snabdevanja dovelo do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu.

- I dalje je niska istabilna bazna inflacija (oko 2 odsto), kao i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora nalaze oko centralne vrednosti cilja, a u slučaju privrede su i niža. Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja - najpre u gornjoj polovini cilja do drugog tromesečja 2022, da bi zatim, sa iščezavanjem efekta ovogodišnjeg rasta svetskih cena primarnih proizvoda i troškovnih pritisaka u proizvodnji i transportu, usporila ka centralnoj vrednosti cilja. U drugom delu 2022. godine očekujemo kretanje inflacije u donjoj polovini ciljanog raspona.

Pogledajte više