SIROVINE I TRANSPORT UKOČILI NOVA KOLA: Pandemija poremetila lance snabdevanja u velikom broju sektora, kako u svetu, tako i u našoj zemlji

S. B.

31. 08. 2021. u 10:13

AUTOMOBILSKI sektor se susreo sa najviše problema u snadbevanju, dok je industrija obuće i odeće druga najpogođenija. Nasuprot njima su informatičari, kojima korona nije donela takve probleme.

Foto AP

Ovo pokazuje anketa koju je sprovelo istraživačko odeljenje britanskog magazina "Ekonomist". Da su u njemu učestvovali naši privrednici, na muke pri nabavci sirovine najpre bi se požalio metalski i hemijski sektor.

Kako objašnjava Bojan Stanić, pomoćnik predsednika za strateške analize i podatke, naša industrija beleži stope rasta. Ove godine očekuje napredak od 6,5 odsto. Najveći problemi sa kojima se susreću proizvođači su rast cena čelika, gvožđa, aluminijuma. Hemijska industrija trpi zbog skoka vrednosti propilena.

- Nosioci našeg izvoza su hemijska i metalska industrija - kaže Stanić. - Metalska indsutrija izvozi oko 60 odsto proizvodnje. Osim skupljih sirovina, susreli su se i sa većim transportnim troškovima. To je posledica globalnih kretanja. Prerađivačka industrija se dobro kotira. Snabdevenost prodavnica je sve vreme bila dobra.

I cene građevinskog materijala su značajno skočile. Poskupljenja sirovina i materijala, kako objašnjava, govore o ekonomskom oporavku.

- Samo je pojeftinilo zlato, a i to govori o ekonomskom oporavku - kaže Stanić. - Potencijalni problem bi mogao da bude porast kamatnih stopa. Zaduživanje bi moglo da košta više. U tom slučaju manje je novca za finansiranje poslovanja i povećavaju se troškovi. To se, međutim, još ne dešava. Firme bi sa tim mogle da se suoče naredne godine.

Korona je, s druge strane, ozbiljno ugrozila poslovanje mnogih uslužnih sektora. Svi kojima je ograničila rad.

- Turizam se još nije oporavio - kaže Stanić. - U problemu su ugostitelji, ali i čitava ivent industrija. Svi koji se bave organizovanjem svadbi, koncerata, festivala...

ŠTA NEDOSTAJE

AUTOMOBILSKA industrija je naročito pogođena nestašicom poluprovodnika, zbog čega su pojedini proizvođači vozila smanjili proizvodnju u nekim od svojih pogona - primećuju "Ekonomistovi" istraživači. - Do nestašice čipova je doveo skok potražnje za personalnim računarima i drugom potrošačkom elektronikom tokom prošle godine, kada je ogroman broj ljudi širom sveta ostajao kod kuće zbog korona-mera ograničenja kretanja.

Pogledajte više