BORANIMA ČIST VAZDUH DO 2022: Vučić sa predstavnicima "Ziđina" razgovarao o rudarskom basenu i "Čukaru peki"

E. B. T.

09. 08. 2021. u 19:01

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić tražio je od kompanije "Ziđin" da ugradi dodatne kapacitete i smanji emisiju štetnih gasova u topionici u Boru i da najkasnije do kraja godine obezbedi potpuno čist vazduh za stanovnike ovoga grada.

Foto Tanjug

Šef države je u ponedeljak razgovarao sa predstavnicima ove kineske firme o razvoju novog rudnika "Čukaru peki" i RTB "Bor", saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Tokom sastanka prezentovani su dinamika i plan razvoja rudarskog basena. Kompanija "Ziđin" se obavezala da do šeste godišnjice zatvaranja transakcije investira više od jedne milijarde dolara u nadogradnju, proširenje ili izgradnju četiri rudnika i topionice.

Projekat "Čukaru peki" je značajan sa aspekta rapidnog povećanja proizvodnje koncentrata bakra i kasnije katodnog bakra. Projektovana su ulaganja od 500 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone rudnika "Čukaru peki". Njegovim otvaranjem, koje je planirano u oktobru 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18 odsto.

- Očekujem da će nakon završetka sistema za smanjenje aerozagađenja, emisije štetnih gasova biti u graničnim vrednostima - istakao je Vučić.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj sistem treba da bude funkcionalan u avgustu.

Pogledajte više