SRPSKIM PROIZVODIMA OTVOREN PUT KA RUSIJI: Ministar poljoprivrede RF Dmitrij Patrušev u Beogradu

J. Subin

02. 07. 2021. u 19:26

UKUPNA vrednost robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Rusije, tokom 2020. iznosila je 480,7 miliona dolara.

Predsednik Vučić sa ruskim i srpskim ministrom poljoprivrede / Foto Tanjug

To predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na vrednost razmene u 2019. i rekordan nivo razmene u poslednjih 11 godina. Srbija želi dalji rast robne razmene, kao i da se ukupni izvoz iz naše zemlje, u naredne tri godine, poveća na najmanje 1,5 milijardi dolara.

Ovo je u petak izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševom. Njih dvojica razgovarali su o dodatnim potencijalima za razvoj trgovine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ali i o saradnji veterinarske i fitosanitarne kontrole.

- Ruska Federacija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije - istakao je Vučić. - Obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u stalnom je porastu.

Predsednik Vučić i ministar Patrušev konstatovali su da bi osnivanje zajedničkih kompanija u cilju nastupa na trećim tržištima donelo izuzetno veliku korist za obe strane. Naročito što Srbija i Rusija imaju vrhunske proizvode, kojima bi mogle da pokriju dobar deo potražnje na globalnom tržištu.

Ruski ministar poljoprivrede sreo se u petak i sa srpskim kolegom Branislavom Nedimovićem.

- Sporazum između Srbije i Evroazijske unije stupa na snagu 10. jula - rekao je Nedimović. - Tu imamo proširenu listu proizvoda u odnosu na prethodni sporazum. Postoji mogućnost bescarinskog izvoza u neograničenim količinama ovčijeg sira, kozjeg sira i voćne rakije. To su novi proizvodi i mogućnost da se trgovinska razmena poboljša.

Ministar Nedimović je istakao da nema nikakvih otvorenih pitanja u poljoprivredi između Rusije i Srbije i da su zloupotrebe prilikom izvoza robe iz EU preko naše zemlje iz prošlosti, zajednički savladane.

- Srbija će od maja 2022. biti integrisana u ruski informacioni sistem, koji prati isporuke voća i povrća u tu zemlju - najavio je Nedimović. - To će nam omogućiti da u svakom trenutku znamo šta se dešava sa pošiljkom i da moguće zloupotrebe svedemo na minimum. Rusija će dozvoliti i izvoz svinjskog mesa iz naše zemlje, sa područja koja nisu zahvaćena afričkom kugom svinja. Uskoro će i dvadesetak srpskih proizvođača voća u Rusiji dogovoriti kako da sklope višegodišnje ugovore, o isporuci robe.

DOZVOLA ZA SEDAM FIRMI

MINISTAR Nedimović najavio je da će sedam srpskih kompanija, proizvođača voća, mesa, mleka i stočne hrane, sledeće nedelje dobiti dozvole za izvoz na rusko tržište. Reč je o kompanijama PDM, "Farm Frut", "Rambo", "Sano", "Perutnina Ptuj", "Sremska mlekara" i "Belanova".

Pogledajte više