BOLJE NEGO 2019. ZA SEDAM ODSTO: U prvih pet meseci 2020. naplata uvoznih dažbina veća 18,5 procenata nego lane

S. B.

29. 05. 2021. u 09:40

UPRAVA carina naplati skoro polovinu budžetskih prihoda Srbije. Tokom prethodne dve godine preko njih se slila skoro polovina budžeta.

Foto Arhiva

Od uvoznih dažbina, a to su carina, akciza i uvozni porez na dodatu vrednost, lane je stiglo 619 milijardi dinara. U 2019. godini 653 milijarde dinara. Sličan trend se nastavlja, pa je Carina, u prvih pet meseci ove godine, naplatila skoro 260 milijardi dinara. To je 18,5 odsto bolji zbir nego u istom periodu 2020. godine, kada ja stiglo oko 219 milijardi dinara.

Branko Radujko, Foto Arhiva

Svaki deseti dinar uvoznih dažbina stiže od neke vrste ulja - onog dobijenog od nafte i ulja dobijenih od drugih bitumenoznih materijala. Njihov udeo je 10,5 odsto. Slede cigare, cigarilosi, cigarete i drugi duvanski proizvodi sa udelom od 9,5 odsto, potom nafta i mineralna ulja sa 3,4 odsto, putnički automobili i druga motorna vozila sa 2,4 odsto...

LEKOVI ČINE 1,6 ODSTO UVOZA

SVAKI 45. dinar naplaćen od uvoza stiže od električnih aparata za žičnu telefoniju 2,2 odsto. Slede lekovi, koji čine 1,6 odsto uvoza, tekstil i proizvodi od tekstila 1,2 odsto, izolovana žica, kablovi i ostali električni provodnici 1,1 odsto, naftni gasovi i ostali gasoviti ugljovodonici jedan odsto i kafa 0,9 odsto.

U Upravi carine, međutim, ističu da je do rasta naplate uvoznih dažbina početkom ove godine došlo i zbog insistiranja na doslednom sprovođenju zakona i propisa u svim carinarnicama i na svakom graničnom prelazu.

Foto Ilustracija V. N.

- Rezultat koji smo postigli u poslednjih nekoliko meseci, rast prihoda od 18 odsto, u odnosu na 2020. godinu, odnosno skoro sedam odsto u odnosu na godinu pre toga, u kojoj nije bilo virusa korona i svih njegovih negativnih posledica, jasno nam pokazuju kojim putem treba da idemo i na koji način možemo da povratimo ugled i reputaciju carinskog poziva u našoj zemlji - smatra direktor Uprave carina Branko Radujko.

- Prioritet carinske službe je da privredi i građanima obezbedi efikasan servis u međunarodnoj trgovini, brz i bezbedan prelazak državne granice. Svaki carinski službenik je pozvan da štiti finansijske, fiskalne i ekonomske interese Republike Srbije, a ne interese pojedinih privrednih subjekata ili pojedinih lica, na čemu će se posebno insistirati.

Pogledajte više