ZAOŠTRAVA SE: I Grčić opleo po Zorani Mihajlović!

E. B. Talijan

27. 05. 2021. u 09:00

OBUSTAVLjANjE gradnje termoelektrane "Kolubara B" značilo bi gubitak nekoliko desetina hiljada radnih mesta i u Elektroprivredi Srbije i u pratećim kompanijama u našoj zemlji.

Foto M. Anđela

Ono što je za građane najvažnije je da bi došlo do skoka cena električne energije u zavisnosti od količine uvoza. Takvo poskupljenje struje bi se odrazilo i na konkurentnost srpske privrede, a Srbija bi postala elektroenergetski zavisna. Obustavljanjem ovog projekta i brzom dekarbonizacijom Srbije bili bismo jedna od retkih zemalja sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida u većem procentu nego što EU zahteva od svojih članica.

Ovo je juče izjavio v. d. direktora EPS Milorad Grčić reagujući na izjavu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da ministarstvo obustavlja dalju gradnju termoelektrane "Kolubara B".

Bura koju su u ponedeljak pokrenuli zaposleni u "Kolubari", "Kostolcu" i termoelektranama protestujući u Kaleniću zbog te odluke, juče su zaoštrili čelnici EPS i ministarstva.

Foto: Arhiva VN

Predsednik NO EPS dr Jovan Despotović i direktor Milorad Grčić

Grčić je istakao da će uvek stati na stranu rudara, jer oni i kada štrajkuju rade više u korist Srbije nego pojedinci koji samo štancuju izjave i rade za uvozne lobije.

- Po zakonu, rudari imaju pravo na štrajk i obustavu rada na 16 sati, a prilikom protesta upozorenja u Kaleniću rudari nisu radili samo od 7.00 do 13.00 časova i nije bila ugrožena proizvodnja uglja i električne energije - istakao je Grčić. - Verujem da će građane mnogo više koštati pogubne odluke Zorane Mihajlović nego bilo koji potez rudara "Kolubare" i "Kostolca".

Predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije Jovan Despotović istakao je da se strateške odluke u elektroenergetskom sektoru ne donose preko noći i da je neophodno da se što pre reši aktuelno pitanje gradnje TE "Kolubara B". Ministarstvo energetike zaobišlo je, kako navodi, Nadzorni odbor pri donošenju odluke. On je demantovao jučerašnje tvrdnje ministarke da je tačka o toj temi povučena sa sednice Nadzornog odbora. Mihajlovićeva je na taj način pokušala da ospori saznanja koja su "Novosti" u sredu prenele da su, tom prilikom, svi članovi ovog tela izrazili podršku zahtevima zaposlenih na protestu u Kaleniću, da se nastavi gradnja ove termoelektrane i da se iz strategije izbriše rok za gašenje rudarskih i termokapaciteta do 2030. godine.

Grčić je podsetio da je još 2018. godine Vlada Srbije formirala radnu grupu za realizaciju projekta izgradnje termoelektrane "Kolubara B".

- Na osnovu te odluke EPS je krenuo u realizaciju projekta koji je bio u skladu sa preuzetim i budućim obavezama Srbije u oblasti energetike i zaštite životne sredine, te nema nijednog razloga da bude izbačen iz investicionog plana - objašnjava Grčić. - Ministarstvo rudarstva i energetike je 5. februara prošle godine donelo i rešenje o obrazovanju projektne grupe za vođenje pregovora o ugovoru za realizaciju izgradnje "Kolubare B" i dobijena je saglasnost za ulazak u pregovore sa potencijalnim kineskim ponuđačem. Međutim, ministarka Zorana Mihajlović je odlučila da za jedan dan promeni sve te odluke bez ikakvih prethodnih analiza i konsultacija. Kao da je država za sebe od koje počinje sve. A verujem da nije.

Srbija ne može, kako naglašava, da se odrekne uglja u potpunosti u ovom trenutku jer ćemo se na taj način odreći energetske nezavisnosti. On dodaje da stručna javnost mora aktivno da se uključi u razvoj buduće energetske politike jer EPS ulaže značajna sredstva u modernizaciju starih i razvoj novih kapaciteta sa tzv. čistom energijom.

USKORO SE GASE TERMOKAPACITETI

MILORAD Grčić, v.d. direktora EPS, naglasio je da javnost mora da zna istinu da je TE "Kolubara B" zamena za termokapacitete građene 1970. godine i kasnije, koji će uskoro morati da se gase:

- EPS od 2024. ostaje bez mogućnosti proizvodnje bazne električne energije, zbog preuzetih obaveza naše zemlje prema EU. Povlače se iz rada TE "Kolubara A" i TE "Morava" ukupne snage 324 megavata, postrojenja za odsumporavanje na svim termoblokovima dodatno umanjuju proizvodnju električne energije za 120 megavata, a za potrebe toplodalekovoda ka Novom Beogradu, umanjuje se za dodatnih 160 megavata. Zato nam je potrebna TE "Kolubara B", jer je efikasnija, ima manju emisiju ugljen-dioksida i samo 350 megavata.

Foto: Tanjug

Zorana Mihajlović

MIHAJLOVIĆEVA: MANIPULACIJE

MINISTARKA energetike Zorana Mihajlović juče je ocenila da je bilo mnogo manipulacija i neinformisanosti, kao i određenih interesa da se neki projekti ipak rade. Ministarstvo, kako je istakla, nije dalo odobrenje da se gradi "Kolubara B":

- Niko nikada nije rekao da će se 2030. gasiti TE i da će se zatvarati radna mesta - rekla je ministarka. - To nije ni moguće, jer trenutno skoro 70 odsto struje dobijamo iz termoelektrana. Drugo je pitanje da li će se graditi nove elektrane. Mi mislimo da ne treba, već da EPS treba da što pre završi već započete projekte, od TE "Kostolac B3" do vetroparka u Kostolcu. Ministarstvo stoji iza toga da nije dalo odobrenje da se gradi "Kolubara B", i smatramo da je važno da umesto manipulacija imamo jasne informacije o svemu što se radi.

Ona je odgovorajući na pitanja novinara na "Kopaonik biznis forumu" rekla da RB "Kolubara" radi redovno, a da prve procene govore da je direktna i indirektna šteta za EPS od prekida rada u ponedeljak pola miliona evra.

Pogledajte više