ČESI GRADE FABRIKU AUTO-DELOVA U VRŠCU – ULAŽU 15 MILIONA EVRA:Nove investicije u Banatu - početak izgradnje prve hale "IMG Manufakturinga"

V.N.

29. 04. 2021. u 11:18

KOMPANIJA "IMG manufakturing" investiraće 15 miliona evra u izgradnju proizvodnih pogona za proizvodnju plastičnih delova i komponenata za auto-industriju na lokaciji Naučno-tehnološkog parka u industrijskoj zoni u Vršcu.

Foto Arhiva

Češka kompanija IMG Management, registrovana u Srbiji kao "IMG manufakturing", gradiće u tri faze fabriku površine preko 6.000 kvadrata na 1,3 hektara zemljišta.

Generalni menadžer „IMG Manufakturinga“, Mišal Gruc kaže da je početak izgradnje prve proizvodne hale planiran za jul ove godine.

- „Planiramo da počnemo izgradnju prve proizvodne hale u julu 2021. i da dovršimo ceo objekat do kraja ove godine, a zatim da završimo celokupnu investiciju najkasnije do 2025. i dovršimo sve tri proizvodne hale“ - kaže Gruc.

Lokacija industrijske zone u Vršcu gde će se graditi fabrika "IMG manufakturing", Foto Arhiva

Mišal Gruc, Foto Arhiva

 

U prvoj fazi predviđa se proizvodnja plastičnih delova, plastičnih rezervoara i kontejnera. 

U drugoj fazi praviće plastične ploče, a u trećoj plastični delovi za auto-industriju.

- „Ukupna planirana investicija vredna je 15 miliona evra, a planiramo da zaposlimo 150 ljudi, od čega u prvoj fazi 20 radnika. Počeli smo sa odabirom zaposlenih.

Zbog činjenice da nam je kvalitet na prvom mestu, obučićemo prve zaposlene iz Srbije u našim pogonima u Češkoj pre završetka prve proizvodne hale u Srbiji“, - navodi Gruc.

NOVI PROSTOR

"PARILAB", italijanskog investitora SCARPA, trenutno broji 470 zaposlenih. Planiraju da do kraja 2021. završe  izgradnju novog proizvodnog i magacinskog prostora površine 1.750 kvadrata sa potrebnom infrastrukturom i opremom. Ukupna planirana investicija od aprila do decembra 2021. iznosi 1.100.000 evra.

Zoran Virić, iz Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga, navodi samo deo brojnih domaćih i stranih investicija na području RPK Pančevo koje su u toku, ali i one koje tek dolaze.

Pančevo - NAVAL BOX  – vrednost investicije 70.000.000 €. Na 23 hektara u pančevačkoj severnoj poslovnoj zoni počeli su gradnju objekata za završne radove na montaži specijalizovanih transportnih kontejnera koji se mogu spajati radi formiranja životnog i radnog prostora. Očekuje se  da fabrika počne da radi do kraja 2021. i zaposli do 1.000 radnika do kraja 2030.

ZF SERBIA - Fabrika za proizvodnju delova za automobile, brodove i železnicu u industrijskoj zoni. Do kraja 2022. godine biće zaposleno više od 1.000 ljudi. Kompanija, pravi i naučno - istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadrata u kome će zaposliti 300 visoko obrazovanih stručnjaka.

BROSE - Fabrika za proizvodnju motora za upravljače, električnih pumpi za ulje i motora za ventilacijsko hlađenje, kao i uspostavljanje odeljenja za istraživanje i razvoj i prodaju. U okviru projekta  biće zaposleno 1.100 ljudi do 2026. godine.

Kovin/ Kovačica - 2024. godine trebalo bi da počne sa radom vetroelektrana „Čibuk 2“, nastavak  investicije u vetropark "Čibuk 1" u Mramorku. Investitor je  New Energy Solution.  Nakon realizacije projekta „Vetropark Kovačica“ koji je počeo sa radom jula 2019. godine, planira se realizacija još jednog projekta – „Vetropark Pupin“. Investiciona vrednost ovog projekta iznosi oko 100 miliona evra. Početak izvođenja radova na izgradnji očekuje se na proleće 2022.

Pogledajte više