UVEK IMA NOVCA ZA DOBRE IDEJE: Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja Vlade i nemačke KFW (Razvojne banke)

J. Su. - S. B.

31. 12. 2020. u 10:38

PROGRAM Vlade Srbije za promociju preduzetništva i samozapošljavanja nastavlja se i u 2021. godini. Cilj je da se početnicima sa dobrom poslovnom idejom, ali i privrednicima u ranoj fazi poslovanja, obezbede povoljna sredstva za pokretanje i razvoj biznisa.

Maja Mićanović u svojoj ordinaciji

Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svima koji imaju ideju za sopstveni biznis ili unapređenje dosadašnjeg poslovanja, na raspolaganju su podsticajna sredstva u okviru "Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja".

Novac će i u drugoj fazi ovog programa biti dostupan kroz kredite sa povoljnim kamatama kod partnerskih banaka, a predviđena su i bespovratna sredstva. Program čine garancije za kredite, povoljni bankarski krediti do 3.600.000 dinara, bespovratna sredstava do 20 odsto od ukupnog investicionog ulaganja, kao i stručna, besplatna pomoć i podrška u izradi poslovnog plana i daljem poslovanju kroz mentoring program koji sprovodi Privredna komora Srbije.

Zbog velikog interesovanja, u oktobru je raspisan drugi poziv koji će trajati dok se sredstva ne utroše i ne dođe do ukupno 500 prijavljenih. PKS je do sada tokom drugog kruga poziva primila više od 180 prijava zainteresovanih za pokretanje sopstvenog biznisa.

- Program podrške definisan je Memorandumom o saradnji Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW) i nastaviće se u narednom periodu uz određene modifikacije, a sredstva koja će se koristiti biće donacija nemačke vlade u iznosu od 12,9 miliona evra - kažu u Privrednoj komori Srbije. - Do sada je formirana baza od 145 kompanija i 15 institucija iz 17 regionalnih privrednih komora koje su zainteresovane da pruže mentoring uslugu i koje će se aktivno uključiti u ovaj deo programa i pružati podršku početnicima u poslovanju.

Savetodavne i mentoring usluge za sve korisnike kredita pruža PKS koja je izradila automatizovan alat za povezivanje zahteva korisnika sa kompanijama koje obezbeđuju mentorstvo novim privrednicima. Ukupna raspoloživa sredstva u okviru programa iznose 300 miliona dinara. Program realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, partnerskim bankama, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije.

Novac je namenjen za finansiranje investicija. Podrazumeva nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora. Mogu se finansirati i operativni troškovi, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti - nižu kamatnu stopu koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto godišnje. Dodatna pogodnost za korisnike kredita je da kolateral može biti samo predmet finansiranja, kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do jedan odsto iznosa kredita.

- Na petodnevnoj obuci za izradu poslovno-investicionog plana naučio sam dosta o finansijama i organizaciji tokova novca u preduzeću - navodi Đorđe Jevtić iz Osečine, osnivač preduzeća "Teo-Plast".

- Treneri koji su vodili predavanja su pronalazili sjajne primere da na najlakši mogući način objasne svaki segment obuke, a najviše mi je pomoglo što sam imao priliku da sa ljudima iz različitih oblasti razmenim iskustva, što je znatno doprinelo daljem razvoju mog poslovanja.

NOVI RESTORAN I U DOBA KORONE

PREDUZETNIČKI tim restorana brze havajske kuhinje "Poke Olakino" odlučio je da u maju ove godine, u jeku prvog talasa virusa korona u Srbiji, otvori svoj drugi restoran u Beogradu. Za taj poduhvat bio im je neophodan novac za obrtna sredstva firme. Prijavili su se za Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja i novac dobili. Prvi restoran havajske kuhinje otvorili su na Novom Beogradu 2019. godine a ove godine proširili su poslovanje i pokrenuli novi restoran na Vračaru.

"Poke Olakino"

- "Poke Olakino" je restoran brze havajske hrane i prvi koji se pojavio na našim prostorima - kaže Ratko Rakočević, suosnivač restorana. - Poke je jedno od osnovnih jela na Havajima. U pitanju je novi, kreativno osmišljen koncept, koji omogućava svakom gostu da napravi obrok po svom ukusu. Preporučujemo svim preduzetnicima i polaznicima programa da veruju u sebe, ne odustaju od svojih planova i apliciraju za ovaj program koji je zaista velika podrška, naročito onima koji tek počinju svoj biznis.

NIŠLIJKA ULEPŠAVA OSMEH SUGRAĐANA

SREDSTVA koja je Maja Mićanović dobila kroz "Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja" uložila je u kupovinu opreme za savremenu stomatološku ordinaciju kako bi unapredila kvalitet usluga koje pruža građanima Niša. Novac je dobrodošao za nabavku stomatološke stolice, sterilizatora, intraoralnog rendgena i brojnih manjih aparata.

Bez obzira na probleme koje je pandemija virusa korona donela celom svetu, kaže da je to neće zaustaviti da se i u 2021. usavršava i pohađa edukacije u zemlji i inostranstvu.

- Stomatološka struka je među prvim na lestvici ugroženih profesija tokom pandemije virusa korona, što vrlo lako može da doprinese da osećamo kao da je sve van naše kontrole, ali bez obzira na sve, uvek možemo da kontrolišemo jednu stvar, svoju posvećenost tome da budemo najbolja verzija sebe - poručuje vlasnica stomatološke ordinacije Smile&Shine. - Krizna situacija je vreme za prilagođavanje, a ne za pauziranje. Na obuci u Privrednoj komori sam naučila kako se prate bilans stanja i uspeha, i novčani tokovi preduzeća.

Pogledajte više