GRUNDFOS U SRBIJI: Vodu pokreću gravitacija i pumpe, a odgovornost dobre akcije

Novosti online 12. 04. 2023. u 16:00

GRUNDFOS Srbija je 2022. godine pokrenuo projekat sportskog letnjeg kampa za decu bez roditeljskog staranja u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, na koji smo posebno ponosni jer smo u njegovu implementaciju uključili kako kolege iz Fondacije u Danskoj tako i kolege u Srbiji, nevladine organizacije i Turističku organizaciju opštine Inđija, kaže Mirjana Barićak, stručnjak za ljudske resurse kompanije Grundfos.

Foto: PKS

Projekat letnjeg kampa kojim Grundfos konkuriše za nagradu za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije Đorđe Vajfert, biće održiv, u skladu sa praksom kompanije, pa ćemo  nastaviti sa ovom lepom praksom i u 2023. realizovati sličan program, samo na izmenjenoj lokaciji, na Divčibarama, navodi Mirjana Barićak.

Idejni tvorac akcije je Miroslav Petrović, zaposlen u Grundfosu, rodom iz Srbije, koji trenutno živi u Danskoj. „Kontaktirao sam Dečje selo i prihvatili su predlog. Napravili smo letnji kamp za decu od 4 do 21 godine, a prošlogodišnji smo organizovali u Inđiji, od 8. do 13. jula. Ove godine planiramo Divčibare, već su odobrena sredstva, što znači da će projekat postati tradicionalan“, navodi Petrović.

Za 80-oro dece Grundfos je obezbedio prevoz i smeštaj tokom šest dana u Inđiji, uz propratni kulturni, edukativni i sportski program, kao i druženje sa Grundfos volonterima. Cilj je da se deca iz Dečjeg sela, koje je po svojoj poziciji izolovano, integrišu u život i rad lokalne zajednice.

Pomogla je i firma Miteks iz Arilja, deca su dobila sportsku opremu i iskreno uživala u svim aktivnostima. Pored sportskog, organizovan je i edukativni program, kao što je poseta spomeniku Milunke Savić i obilazak gradskog muzeja u Inđiji. Sa decom je bilo i 13 pedagoga, zaduženih da im bude prijatno, da se dobro osećaju, zabave i da se integrišu u život lokalne zajednice, navodi Petrović i dodaje da zaposleni Grundfos doživljavaju kao veliku porodicu.  

Veljko Todorović, direktor Grundfosa u Srbiji, podsetio je da kompanija osnovana u Danskoj 1945. godine, danas broji više od 100 fabrika u čitavom svetu, a jedna od njih nalazi se u Srbiji, u Inđiji. U Srbiji, Grundfos, pored fabrike u Inđiji,  i kancelarije u Airport City-ju u Beogradu, koje se bave prodajom zapošljava i globalne funkcije.

Sa proizvodnjom u Srbiji počeli su 2010. godine a pored ove fabrike koja radi po najsavremenijim principima energetske efikanosti i cirkularne ekonomije, krajem 2019. izgradili su i solarnu elektranu kapaciteta 1,3 MW i bio booster postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje nakon finalnog prečišćavanja putem reverzne osmoze i mineralizacije daje vodu kvaliteta pijaće vode.

- Izgradili smo stanice za punjenje električnih vozila, formirali najveće geotermalno polje u Srbiji, gde koristimo geotermalnu energiju crpeći je iz zemlje, a u periodima kada imamo viškove, skladištimo je ponovo u zemlju, kako bi se održao balans - navodi Todorović.

Veliku pažnju kompanija poklanja digitalizaciji i robotizaciji, čime se omogućava da daljinski, bez fizičkog prisustva obezbedimo podršku iz centrale u vezi sa otklanjanjem nekog problema u procesu proizvodnje, objasnila je Ninoslava Zvicer, menadžer za EHS u Grundfosu.

Radimo na razvoju automatski vođenih vozila kao podrške u optimizaciji procesa, dok se u realnom vremenu prate svi parametri u procesima i time omogućuje promptna reakcija na izazove.

Kompanija ima implementiran Integrisani sistem menadžmenta koji čini ukupno 4 sistema: ISO 9001-kvalitet, ISO 45001-bezbednost na radu, ISO 14001-životna sredina, ISO 50001-menadžment energijom. Dobitnici su Oskara kvaliteta.

Kada je u pitanju bavljenje društvenom odgovornošću, Kompanija Grundfos u organizacionoj strukturi ima poseban Komitet za DOP koji se bavi zaštitom životne sredine, saradnjom sa lokalnom zajednicom, nevladinim organizacijama i obrazovnim institucijama.

Tri ključna strateška opredeljenja kompanije – čista voda za ljude i planetu, smanjenje emisija CO2 i korišćenje obnovljivih izvora energije, povezivanje sa lokalnom zajednicom - dosledno ih primenjuju kroz poslovnu praksu, ukazuje Mirjana Barićak. Podrška osobama sa posebnim potrebama ogleda se u uspostavljanju „fleks“ odeljenja za osobe sa ograničenom sposobnošću, gde je zaposlena 21 osoba.

Kompanija se posebno ističe u primeni principa održivog poslovanja u pogledu maksimalnog korišćenja obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, minimizacije otpada, recirkulacije fluida, uštede u potrošnji vode, energije, sirovina, resursa.

Pogledajte više