MALIM KORACIMA DO VELIKOG USPEHA: Kaizen i Metazen

Marija Petrović, koordinatorka za industriju u PKS-RPK Beograd

25. 02. 2023. u 06:05

KAIZEN pristup predstavlja poslovnu filozofiju koja se bazira na inkrementalnim, manjim procesnim unapređenjima kojima se u kumulativu ostvaruju značajni rezultati na nivou celokupnog poslovnog sistema.

Foto PKS

Predstavlja promene (kai) na bolje (zen) kroz postizanje takve klime u kompaniji koja omogućava zaposlenima da, uz pravilno vođenje, otključaju neiskorišćeni potencijal i unaprede sopstveni rad.

Rezultati koji se postižu razvojem kaizen kulture u kompaniji su bolja organizacija, smanjenje troškova, povećanje produktivnosti, unapređenje kvaliteta i zadovoljstva korisnika. Poseban uticaj ima na razvoj rada u timovima, uključenost zaposlenih u promene, osnaživanje i podizanje morala za pokretanje promena.

Pored činjenice da celokupan pristup potiče iz Japana i da je najveći broj alata razvijen u automobilskoj industriji, danas je prepoznat od strane proizvodnih i uslužnih kompanija širom planete. Poslednjih 70 godina duh kaizena se širi van Japana, a dolazak multinacionalnih kompanija na tržište Srbije omogućio je brže prepoznavanje benefita i kod domaćih kompanija.

Pomenuti rezultati i održiva unapređenja postižu se kroz sistematičan pristup, analizu procesa i identifikaciju prostora za unapređenje, a sve uz uključenost zaposlenih koji ugrađivanjem sebe u promene osiguravaju da se sprovedena unapređenja ne vrate na početno stanje. Bolja organizacija radnog prostora, procesi oslobođeni nepotrebnih rasipanja, mogućnost zaposlenih da rade u okruženju koje ceni njihov rad omogućava kompanijama da postignu konkurentnost i na jednom od najzahtevnijih tržišta današnjice, tržištu ljudskih resursa. 

Danas, kada je celokupna globalna situacija stvorila veoma kompleksno poslovno okruženje, kaizen se nameće kao veoma korisno rešenje za postizanje boljih poslovnih rezultata. Domaća privreda može ostvariti značajne pozitivne korake fokusiranjem na procesni pristup i postizanje ušteda integrisanjem kaizen filozofije u korporativnu kulturu kompanija.

Foto Shutterstock

Prave benefite primene kaizen filozofije u domaćoj industriji najbolje možemo sagledati kroz uspešan primer kompanije „Metalac“, koja već duži niz godina radi na unapređenjima poslovnog sistema i stremi poslovnoj izvrsnosti.

„Metalac“ je počeo sa primenom Kaizena-a/Metazena-a 2017. godine u preduzeću „Print“. Metazen je proizvodna filozofija koja kada je implementirana skraćuje vreme od narudžbine kupca do isporuke gotovog proizvoda, eliminišući sve izvore gubitaka u proizvodnom procesu.

Metazen razmišljanje je predano verovanje da uvek postoji bolji i jednostavniji način rada i razmišljanja. To je stalna potraga za identifikovanjem gubitaka, kao i stalno uočavanje prostora za napredak u svom radnom okruženju. Ako želite drugačije, bolje rezultate, morate da promenite način rada. Razmišljati i konzumirati metazen podrazumeva veliku promenu u načinu razmišljanja, podsticaj sopstvenom razvoju i nemerljivi doprinos okolini.

Metazen

Značenje imena Metazen, sadrži „meta“ od korena reči „Metalac“ i „zen“ izvedeno od drugog dela reči Kaizen.

Pogledajte više