BRANKO RADUJKO: Digitalizacija procedura

Piše: Branko Radujko, v.d. direktora Uprave carine

28. 12. 2022. u 11:08

DO kraja ove godine, carinska služba Srbije realizovaće preko 7,5 milijardi evra prihoda za državni budžet, što je za 20 odsto više nego 2021. godine.

Branko Radujko, direktor Uprave carine

Podsetio bih da smo i prošle godine imali rast od 21 odsto. Tako će se ove godine u državni budžet sliti čak 2,3 milijarde evra više nego u godini koja je prethodila formiranju sadašnjeg rukovodstva Uprave.

Da bismo postigli ove rezultate trebalo je puno odlučnosti i istrajnosti na planu primene carinskih propisa, borbe protiv krijumčarenja i kvalitetne selekcije ljudi na ključnim mestima. Pored mera i aktivnosti sprovedenih od strane rukovodstva uprave, koje su ključni faktor ovakvog dvogodišnjeg rasta, istakao bih još dva faktora koja su o ovoj godini uticala na ostvarenje prihoda.

Rast cena uvoznih roba uticao je jednim delom na ovoliki rast prihoda od uvoznih dažbina. S druge strane, ozbiljno smanjenje uvoza naftnih derivata dovelo je do velikog pada prihoda po osnovu akcize za uvoz akciznih proizvoda i to je uticalo negativno na ukupan iznos prihoda ostvarenih za državni budžet.

Kada se dosledno primenjuju zakon i propisi koji prate Carinski zakon, prihodi za budžet rastu, a učesnici na tržištu imaju jednak tretman, čime se opet obezbeđuje pravno izvesna pozicija za one koji posluju savesno, a eliminišu se oni koji pokušavaju da izbegnu zakon ili da zarade na štetu državnog budžeta.

Neprestano osluškujemo potrebe privrede, da kompanijama pružimo efikasnu i pravno izvesnu proceduru i da ubrzamo spoljnotrgovinsku razmenu. Na taj način doprinosimo i rastu konkurentnosti naše ekonomije u celini.

Dakle, s jedne strane smo dosledni i efikasni u naplati prihoda za državni budžet, što donosi nove puteve, nove vrtiće, škole, bolnice i opšti boljitak za sve građane. S druge strane smo posvećeni olakšavanju i ubrzanju privrednog života, izvoza i uvoza, što povećava konkurentnost domaćih kompanija i nacionalne ekonomije.

U tom smislu, maksimalno smo posvećeni digitalizaciji, pre svega automatizaciji carinskih procedura. To donosi smanjenje papirologije, eliminiše čekanje po šalterima, a carinske postupke čini bržim, efikasnijim, pouzdanijim i dodatno smanjuje rizik od namernih ili nenamernih propusta u radu.

Na putu ka potpunoj digitalizaciji carinskog sistema i maksimalnom ubrzanju svih postupaka, intenziviran je rad na uvođenju delimično automatizovanih postupaka za sve deklaracije kod kojih je to moguće.

U Upravi carina smo svesni da digitalizaciju postupaka mora da prati i poboljšanje infrastrukturnih uslova, na čemu takođe intenzivno radimo sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republičkom direkcijom za imovinu, u čijoj su nadležnosti granični prelazi.

BONUS VIDEO: DONOSI BIZNIS I OBUZDAVA REKU: Trsteničani imaju velika očekivanja od Moravskog koridora

Pogledajte više