VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA U BEOGRADU: Region na vinskoj mapi sveta

V.N.

31. 08. 2022. u 11:21

Prvi međunarodni sajam vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” biće održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra, a svečano će ga otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, dok je za 2. septembar planiran Samit lidera.

Foto Shutterstock

"Zajedničkom organizacijom međunarodnog sajma vina u Beogradu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, lideri zemalja regiona žele da poruče da mi danas nismo region problema, nego region uspeha, rešenja, dobrih inicijativa, region gde možete da napravite dobar posao”, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.


„Kada su lideri zemalja Otvorenog Balkana, Srbije, Severne Makedonije i Albanije  došli na ideju da napravimo ovako veliki događaj, bili smo suzdržani jer su velike vinske manifestacije rezervisane za razvijenije ekonomije, poput Nemačke ili Francuske, a na kraju su vlade triju zemalja Iniicjative Otvoreni Balkan, kao i vinari i privredne komore, krenuli u organizaciju i došli smo do nečeg što će pokazati da je ovaj region ekonomski dinamičan, da ima dobra vina, dobru turističku ponudu i ima šta da ponudi vinarima sveta“, rekao je Čadež.


Prema rečima predsednika PKS, regionalne inicijative kakva je Otvoreni Balkan jesu mogućnost da naučimo jedni od drugih kako da napravimo zajedničku ponudu, turistički smeštaj, gastronomiju, uposlimo kapacitete i kako na najbolji način to da predstavimo i ugostimo ljude.


„Nije dovoljno samo ponuditi bocu vina, nego i osećaj i emociju, kao i duh i način pripreme hrane na ovim prostorima“, rekao je Čadež.


Sajam se organizuje pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, a okupiće na jednom mestu majstore u proizvodnji najboljih vina i promovisaće Balkan kao turističku destinaciju, njegovu geografiju i bogatstvo sorti.  


Na Beogradskom sajmu u okviru "Vinske vizije Otvorenog Balkana"  očekuje se prisustvo više od 330 izlagača iz 22 zemlje. Iz Srbije će se predstaviti 160 izlagača, iz Albanije 26, dok iz Severne Makedonije dolazi 47 izlagača. 


Među učesnicima sajma su i najbolji proizvođači iz Francuske, Italije, Portugalije, Španije, Argentine, Čilea, SAD, Kanade, Južne Afrike, kao i  Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i drugih zemalja. Osim proizvođača, sajam će okupiti najeminentnije vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, vinske eksperte, kao i trgovce, distributere i izlagače iz najpoznatijih evropskih i svetskih vinarija. 


Tokom Sajma, posetioci će imati priliku da posete različite tematske skupove, kao i da se edukuju i nauče sve što žele o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji i, naravno, da degustiraju i kupe neka od najboljih vina balkanskog regiona i sveta.


Tokom "Vinske vizije Otvorenog Balkana", biće organizovana i predavanja o tome kako se priprema hrana i sa kojim vinom se kombinuje.


Održaće se i međunarodno ocenjivanje vina “Open Balkan Wine Trophy”, a vina će ocenjivati 25 međunarodnih vinskih sudija iz celog sveta, među kojima će se naći čak pet nosilaca titule Master of Wine, najprestižnijeg zvanja u svetu vinara. 

Veliki interes  za biznis susrete 


Sastavni deo “Vinske vizije Otvorenog Balkana” biće poslovni susreti proizvođača vina, trgovinskih lanaca, uvoznika, distributera, specijalizovanih maloprodajnih lanaca, E trgovaca i predstavnika HORECA sektora iz čitavog sveta i za njih vlada veliko interesovanje, jer predstavljaju priliku za dalje unapređenje saradnje, umrežavanje regionalnih vinara i srodnih industrija.


Predstavnici naših vinarija, imaju velika očekivanja povodom učešća na ovoj četvorodnevnoj manifestaciji.  


“Velika su nam očekivanja od samog početka, i što se tiče publike, i takmičenja, ali, pre svega, organizacije ovog sajma, jedinstvenog kocepta. Za nas predstavlja izuzetnu priliku da zemljama iz okruženja predstavimo naša vina, a i da razmenimo iskustva sa proizvođačima”, kaže Dragana Janjić iz vinarije “Aleksić”.


 “Ova godina u našoj vinariji je godina sa najvećim izvozom do sada. Otvorena su nova tržišta, realizovani dugo pripremani ugovori sa ino partnerima. 
Premijerno, imaćemo dve nove etikete za degustaciju”, najavila je Janjić.


Inaišvili Ramazi iz vinarije “Erdevik” kaže: “Cilj sajma vidimo u povezivanju regiona i zajedničkom nastupu na najrazvijenijim tržištima sveta, što je jedina istinska mogućnost”. Prema njegovim rečima, važno je što su prihvaćeni predlozi proizvođača da se dovedu najveći svetski distributeri zajedno s ocenjivačima vina. Razvoj vina na tržištu počinje od profesionalaca, somelijera, ocenjivača i distributera, a veliku mogućnost pružaju B2B sastanci kroz koje ćemo upoznati ljude koji kreiraju vinsku scenu sveta.


„U pogledu koncepta, organizacije, predstavljanja vinske industrije Srbije, veličine štandova i prostora, Wine Vision je najozbiljniji sajam do sada“, kaže Mirko Niškanović, direktor Vinarije Deurić.


„Posebno je značajno takmičenje  i ocenjivanje vina, jer će doprineti snažnijoj promociji ovog regiona na svetskoj mapi vinske industrije.  Vinarija „Deurić“  predstaviće celokupnu ponudu, a imaćemo i neke novitete“. kaže Niškanović.


Slavoljub Jeremić iz Vinarije Jeremić u Smederevu ocenio je značajnim što je  država i na ovaj način dala podršku razvoju vinarstva, jer to nije samo razvoj privrede već i kulture i društva. „Posetioci sajma će moći da uživaju u našoj „Sonati“ i „Kanonu“, a nadamo se da će ova manifestacija biti organizovana i narednih godina“, ističe Jeremić.   

“Otvoreni Balkan” 

“Otvoreni Balkan” je ekonomska i politička inicijativa, koja počiva na vrednostima Evropske unije, a čine je tri države članice - Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Ideja ove inicijative jeste pružanje većih i boljih mogućnosti za trgovinu, razmenu radnika, studenata i znanja, kao i podsticanje dalje EU integracije uz promociju bogate kulture i tradicije naših zemalja.

Pogledajte više