IZ APATINA IZVOZE DO AMERIKE I VIJETNAMA: Tri decenije proizvode ekstrakte lekovitog bilja

V.N.

29. 07. 2022. u 08:00

OSNIVAČ kompanije „Melisa Farm“ iz Apatina, Miloslav Pinćir, još kao student Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, susreo 80-tih godina sa lekovitim biljem i ekstraktima „čudesnih travki“.

Foto: PKS

Tada je odlučio da će ekstrakti biti predmet njegovog profesionalnog rada nakon studija. Na svom prvom poslu 1986. godine na Institutu za hmelj, sirak i lekovito bilje u Bačkom Petrovcu, bio je inicijator rada na ekstraktima i samostalno je vršio istraživanje na tom polju. Međutim, u to vreme nije bilo dovoljno interesovanja za biljnim ekstraktima. Zato, 1992. godine ulazi u preduzetničke vode u Apatinu sa suprugom Željkom, kada i osniva firmu „Melisa Farm“.

Danas ova uspešna firma izvozi širom planete, najviše u Belgiju, Italiju, Francusku, Španiju, Nemačku, kai na druge kontinente, u SAD, Vijetnam, Alžir i Egipat.
„Imamo 40 zaposlenih, a obim poslovanja i trend rasta nagoveštavaju da bi taj broj mogao značajnije da se uveća u narednim godinama“, priča Milan Nikolić zadužen za koordinaciju nabavke i prodaje u ovom preduzeću.

„Da je vizija Miloslava bila ispravna još 1986. godine, govori činjenica da smo svedoci značajnog rasta tržišta zdrave hrane i promene stila života u tom pravcu“, objašnjava Milan.

Svetsko tržište ekstrakata lekovitog bilja raste stopom od 9,2 odsto godišnje pa se očekuje da sa sadašnjih 10 milijardi naraste na 22 milijarde. dolara do 2030.
Prave više od 50 standardizovanih i nestandardizovanih suvih i tečnih ekstrakata lekovitog bilja, poput divljeg kestena, valerijane, matičnjaka, ehinacee, bršljana, krušine i timijana. Deo sirovina nabavljaju u našoj zemlji, a određene količine iz uvoza.

„Trenutni kapaciteti prerade iznose oko 400 tona lekovitog bilja iz čega se proizvede okvirno 60 tona suvih i tečnih ekstrakata na godišnjem nivou“, navodi Milan i dodaje da pored ekstrakata, njihova firma ima mogućnost proizvodnje instant napitaka sa ekstraktima lekovitog bilja koji se rastvaraju u vodi.

U planu im je jačanje izvoza na azijska i afrička tržišta ali je i dalje fokus, kaže, na razvoju postojećih evropskih tržišta koja imaju veliki potencijal.

Pogledajte više