STANJE U STOČARSTVU (3): Proveriti zalihe žitarica

Piše: Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS

28. 07. 2022. u 09:00

POREMEĆAJI u tokovima žitarica i uljarica, osnovnih namirnica za milijarde ljudi i životinja širom sveta, dovode do porasta cena. Zemlje koje strahuju od potencijalne nestašice hrane bore se da pronađu alternativne dobavljače i pojavljuju se nove trgovine.

Foto Shutterstock

Proizvodnja hrane za životinje

Za potrebe industrije hrane za životinje neophodan je prioritetan pristup svim sirovinama koje su nužne za nesmetanu proizvodnju hrane za životinje. U tom smislu, potrebno je zaustaviti rast cena kukuruza i uspostaviti planski sistem prioritetnog pristupa robnim rezervama kukuruza.

S tim u vezi, značajno je proveriti količine zaliha kukuruza, odnosno, svih žitarica i uljarica neophodnih za ovu proizvodnju i raditi na unapređenju izvoza gotove hrane za životinje iz Srbije, posebno za potrebe ishrane životinja u zemljama regiona i EU kojima je potrebna domaća sirovina (kukuruz) kako ne bi obustavili proizvodnju. Takođe, neophodno je smanjiti i uskladiti iste stope PDV-a na hranu za životinje.

Sektor živinarstva

Srbija se ne nalazi na spisku trećih zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz i provoz živinskog mesa na teritoriju EU. Neophodno je da se ubrza donošenje Monitoringa plana kontrola, jer je Pravilnik o salmoneli donet još 2018. godine. U sklopu inicijativa koje je dogovoreno da se dostave Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za sektor živinarstva, značajno je sledeće:

* Predlažemo da u regionalnim privrednim komorama ili u regionalnim veterinarskim specijalističkim uslovima organizujemo sastanke sa proizvođačima. Veliki broj proizvođača nije upoznat sa radnjama koje treba da sprovode u okviru svoje proizvodnje da bi mogao da se sprovodi monitoring program na salmonele.

* Da se dozvoli proizvođačima koji u okviru preduzeća imaju registrovanu veterinarsku službu da na svojim HID-ovima mogu da sprovodi program zdravstvene zaštite, nezavisno da li su objekti u vlasništvu ili u zakupu.

Sektor ribarstva

Proizvodnja u ribarstvu je na dramatičnom minimumu. Cena šarana u maloprodaju je 700 din/kg u ribarnicama, ali, na žalost, to je uvozni šaran. Potrošnja ribe u Srbiji je izuzetno niska, ispod 5 kg/stanovniku, a u samom smo vrhu kardio –vaskularnih oboljenja.
Zato, predlažemo da se ribnjaci oslobode plaćanja vodnog doprinosa po svim osnovama.

Pogledajte više