"OTVORENI BALKAN": Letnja sezona veći broj stranih turista u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji

V. N.

29. 06. 2022. u 13:52

SRBIJA, Albanija i Severna Makedonija organizovaće za turiste iz celog sveta jedinstvenu turističku ponudu regiona koja će obuhvatati obilazak sve tri države članice inicijative "Otvoreni Balkan".

Foto PKS

Kako bi ovaj, novi koncept predstavljanja regiona kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“ u svetu bio prepoznat i zaživeo, privukao nove turiste ali i investicije u sve tri države, potrebno je, za početak, ispuniti nekoliko preduslova:

- Uskladiti zakone tri države i omogućiti ujednačen vizni režim za strane turiste koji dolaze u države Otvorenog Balkana, formirati zajedničku onlajn platformu za rezervaciju dolazaka stranih gostiju i obezbediti marketinški nastup na ino-tržištima - kaže Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije.

Foto PKS

Predlog turističkih poslenika nadležnima u tri zemlje je da omoguće stranim gostima koji dobiju turističku vizu za ulazak u jednu od članica Otvorenog Balkana, odmah automatski dobiju i vizu za ostale zemlje, objašnjava Maljkovićeva detalje dogovora sa nedavno održanog Samita lidera inicijative „Otvoreni Balkan“ u Ohridu.

Sada je, kaže, potrebno intenzivirati saradnju između nacionanih turističkih organizacija, agencija, ministarstava, kulturnih ustanova, udruženja ugostitelja i hotelijere…

- Neophodna je intenzivna razmena znanja, iskustava za specijalizovana tržišta, statističkih podataka iz oblasti turizma, ali i strateških planova i programa razvoja - ističe Maljković.

S obzirom na to da je naša zemlja veoma dobro povezana avio-linijama sa svetom, jedinstven bezvizni režim za goste sa dalekih destinacija značajno bi, kaže, uvećao broj noćenja u članicama "Otvorenog Balkana".

Ksamil, Foto shutterstock

Benefiti za lokalne preduzetnike

Prekookeanski gosti  iz Amerike, Kine, Japana, Indonezije, Emirata, Indije, odvajaju 10-20 dana da obiđu daleke destinacije i upravo zato obilaze po nekoliko zemalja na kružnim turama. Postoji interesovanje za kulturne i verske ture, gastronomske  i vinske, sa velikim potencijalom za male lokalne proizvođače da unaprede proizvodnju i krenu u izvoz.

Podaci, inače, pokazuju da u sektoru turizma i ugostiteljstva u tri zemlje posluje između 50.000 i 60.000 kompanija i preduzetnika  gde je zaposleno oko 200.000 radnika, dok ovaj sektor, sa pratećim delatnostima, direkno i indirektno, angažuje gotovo pola miliona ljudi.

* * * * * *

Turizam

Foto PKS

 „Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine, vrlo verovatno, već tokom avgusta, moći će da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja“, Tomislav Momirović ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto PKS

„Početkom septembra biće organizovan veliki sajam hrane, vina i turizma u okviru inicijative Otvoreni Balkan“, Tatjana Matić ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

* * * * * *

Ohrid, Foto shutterstock

Ohridski sporazumi

Predstavnici tri države potpisali su u Ohridu, Sporazum o saradnji na Zapadnom Balkanu u oblasti priznavanja diploma i naučnih priznanja izdatih u visokoškolskim ustanovama i drugim ovlašćenim institucijama, Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti turizma za Zapadni Balkan, Memorandum o razumevanju u oblasti kulture, kao i Memorandum o razumevanju i saradnji poreskih uprava.

* * * * * *

Uvac, Foto Shutterstock

Primer zajedničke turističke ture

Albanija: Tragovi rimske imperije, Tirana, Drač, i obilazak Škodre, odnosno albanskog dela Skadarskog jezera...

S. Makedonija: Skoplje, Ohrid - grad pod zaštitom Uneska, obilazak vinarija…

Srbija: Zemlja u kojoj je rođeno 17 rimskih imperatora, "Putevi vina", tvrđave, Uvac…

Pogledajte više