MALINU IZ SRBIJE SVE MANJE TRAŽE: Proizvođači jagodičastog voća upozoravaju

PKS

27. 04. 2022. u 19:22

IZVOZ zamrznute maline, zbog pandemije i ukrajinske krize, značajno je opao u poslednje dve godine.

Foto Shutterstock

U januaru ove godine izvezeno je 5.570 tona - za oko 30 odsto manje u odnosu na januar prošle godine, kada je izvezeno 7.930 tona, upozorila je Grupacija proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije.

I poređenja izvoza tokom prva dva meseca 2020, 2021. i 2022. godine svedoče o nastavku trenda smanjenja izvezenih količina. Dok je tokom prva dva meseca 2020. izvezeno 19.700 tona zamrznute maline, u istom periodu 2021. za tri hiljade tona manje, ove godine izvezeno je svega 11.180 tona. 

Proizvođači smatraju da su kovid kriza, rat u Ukrajini, značajno povećanje troškova života i energetska kriza, probudili strah od nestašica osnovnih životnih namirnica.

To je dovelo do velikih poremećaja na tržištu Evropske unije. Sve to odrazilo se i na plasman zamrznutog voća iz Srbije na tržište EU i ostatka sveta.
Istraživanja pokazuju da je u velikoj većini maloprodajnih lanaca Zapadne Evrope zabeležen pad prodaje zamrznutog voća od 10 do 30 odsto.

Izvoz u Nemačku, najveće tržište za srpsku malinu, u januaru ove godine je prepolovljen u odnosu na januar 2021.

Kao razlozi pada kupovine navode se promene u ponašanju potrošača. Zbog visoke cene zamrznute maline i kupine, kupuju se jeftiniji proizvodi, poput mikseva ili zamrznutog egzotičnog voća. Industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode, malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene i zamenjuju ih jeftinijim voćem.

Pogledajte više