ZANIMLJIVA EKONOMIJA: Da li ste znali?

Studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu – Časopis MonopolList

01. 05. 2022. u 15:53

• Vremenska vrednost novca jeste ideja da je isti nominalni iznos novca vredniji u sadašnjosti nego u budućnosti. Ova ideja zasnovana je na činjenici da je budućnost neizvesna, te stoga odricanje novca u sadašnjosti zarad budućeg novac sadrži rizik, što je upravo osnov za postojanje kamate na pozajmicu koja se tako može razumevati kao cena sadašnjeg novca.

Foto Shutterstock

•   Procenjuje se da na svetu posluje oko 213,65 miliona preduzeća, od čega je oko 99,65% mikro, malih i srednjih preduzeća, dok su ostalih 0,35%, iliti nešto više od 0,65 miliona, velika preduzeća.

•   Inflacija u Turskoj je posle nekoliko godina relativne stabilnosti, u martu 2022. godine dostigla nivo od 61,14%.

•  Kako je izvestio UNHCR, kriza sa hranom u Avganistanu je sada dostigla „zaista neviđene nivoe“. Procenjuje se da se skoro 23 miliona ljudi, 55 procenata stanovništva, suočava sa ekstremnim nivoima gladi. UNHCR je, stoga, započeo globalnu zimsku kampanju prikupljanja sredstava, procenjujući potrebe za finansiranjem situacije u Avganistanu 2022. godine na 374,9 miliona dolara.

•  Just in time sistem upravljanja zalihama, a koji se originalno nazivao Toyota Production System, postepeno je razvijan od kraja 40-ih godina prošlog veka. Najzaslužniji za razvoj sistema bio je Taiichi Ohno, koji je u to vreme bio potpredsednik japanske kompanije Tojota. Ovim sistemom kompanije teže da se u potpunosti oslobode držanja zaliha, odnosno da ih nabavljaju tačno na vreme.

•  Cenovni indeks hrane, tzv. FAO indeks, skočio je na 159,3 poena u martu, što ukazuje na povećanje cena hrane od  60 odsto u odnosu na bazni period 2014-2016.

Foto Shutterstock

•  Japanci organizuju vikend-šoping ture u Tajvan i Hongkong kako bi tamo domaće proizvode nabavili po jeftinijoj ceni. Vođeni sličnom motivacijom, Amerikanci odlaze u Meksiko u kupovinu lekova svojih proizvođača po nižim cenama.

•  Postoje sujeverja u Japanu koja se odnose na negativno značenje nekih tipičnih životnih situacija, koje treba izbegavati u oglasnim porukama, poput odmaranja posle ručka, zviždanja ili sviranja duvačkih instrumenata noću.

•  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, ukupan broj lekara u Srbiji iznosi 20.101, broj stomatologa 1.545, dok je ukupan broj farmaceuta 1.429.

Izvor: Pišu studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu – Časopis MonopolList

Pogledajte više