ČUVARKUĆA JEDINI GARANT DA TO ŠTO KUPITE JE DOMAĆE: Dvanaest novih proizvoda dobilo prestižnu oznaku kvaliteta

PKS

30. 04. 2022. u 09:53

SAVET za Čuvarkuću dodelio je žig Čuvarkuća za tri proizvoda u oblasti mesnih prerađevina kompanije "Bojčin eko turs" i devet vrsta flaširanih voda Naftne industrije Srbije.

Foto PKS

Nove Čuvarkuće su proizvodi od mesa mangulice - suva slanina i šunka, kao i bojčinska kobasica kompanije "Bojčin eko turs", kao i negazirane i gazirane fruškogorske vode „jazak“ kompanije NIS Naftagas.

Žig Čuvarkuće na svakom proizvodu

Svi proizvodi koji su dobili pravo da postanu Čuvarkuće u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“ Privredne komore Srbije označeni su prepoznatljivim žigom što potrošačima garantuje da je reč o proizvodu u koji su utkane sirovine, znanje i rad iz naše zemlje. Na listi je gotovo hiljadu domaćih proizvoda na kojima se nalazi žig Čuvarkuća, od mesnih prerađevina do mleka i sireva, prerađenog voća i povrća, proizvoda iz sektora građevinarstva...

Gotovo hiljadu domaćih proizvoda nosi žig Čuvarkuća, Foto PKS

„Žig Čuvarkuća pored oznake porekla podrazumeva i potvrdu kvaliteta što je za potrošače posebno značajno. Čuvarkuća afirmiše ukupnu vrednost stvorenu u Srbiji, a ne samo procenat učešća domaćeg porekla glavnog sastojka“, objašnjavaju u PKS.

Pri donošenju odluke o nosiocima prava na žig Čuvarkuća, vrednuju se i ekologija i standardi, odnosno, način kako preduzeća upravljaju otpadom i koliko vode računa o životnoj sredini i održivom razvoju.  

Voda sa Fruške gore

Druga kompanija čiji će proizvodi poneti žig Čuvarkuće je "NIS Naftagas", koji je tokom hidrogeoloških istraživanja na Fruškoj gori od 1995. do 2004. godine otkrio izvorišta vode vrhunskog kvaliteta.

Nova Čuvarkuća, slanina od mangulice, Foto PKS

„Ponosni smo na žig Čuvarkuća koji predstavlja još jedan dokaz vrhunskog kvaliteta vode jazak koja potiče iz najstarijeg srpskog nacionalnog parka, Fruška gora“, kaže Nenad Đukić, rukovodilac Pogona za proizvodnju pijaće vode „jazak“.

„Jazak“ protiče kroz krečnjačko-dolomitske stene čije je stvaranje počelo pre čak 30 miliona godina. Upravo ovaj jedinstveni geografski položaj zaslužan je za njen  harmonizovani mineralni sastav, kristalnu čistoću i svežinu.

Ekološki principi

Preduzeće „Bojčin eko turs“ je porodična kompanija i posluje u skladu sa ekološkim i principima održivog razvoja od 2009. godine.

„Naša vizija je da doprinesemo razvoju ruralnog turizma i promociji zaštite prirode kroz ugostiteljstvo i ekološku proizvodnju hrane“, kaže Jovan Milivojević, direktor kompanije.

Foto PKS

Specifičnost proizvoda od mangulice dolazi od vrste mesa, načina uzgoja životinja i tradicionalne recepture. Proizvode plasiraju u sopstvenom restoranu, kao i u etno-marketima i maloprodaji kompanije.

Zašto Čuvarkuća?

Koristi od proizvodnje i kupovine proizvoda označenih znakom „Čuvarkuća“ su mnogobrojne i veoma značajne. Time omogućavamo: kvalitetnije i zdravije proizvode, od domaćih sirovina, u našim domovima, viši nivo zaposlenosti i sigurnija radna mesta i zarade za građane i naša proizvodna preduzeća, razvoj firmi iz povezanih delatnosti unutar Srbije (kao što su poljoprivreda, zanatstvo, transport, trgovina, turizam, IT i konsultantske usluge i slično), što dodatno utiče na porast zaposlenosti i zarada.

Foto PKS

Podrška domaćoj proizvodnji

PROJEKAT „Stvarano u Srbiji“ startovao je polovinom juna 2020. a svi privrednici koji proizvode u Srbiji i imaju kvalitetne proizvode domaćeg porekla mogu aplicirati za dobijanje žiga. Pravo korišćenja Čuvarkuće dobija se na tri godine sa mogućnošću resertifikacije.

Kupujući proizvode

Čuvarkuća obezbeđuje se kvalitetnije zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu i podrška lokalnim zajednicama, manju zavisnost od inostranih izvora snabdevanja i inostranih tržišta, naročito u kriznim situacijama kao i privlačenje investicija u Srbiju i upošljavanje domaćih resursa, znanja i rada.

Pogledajte više