DAO OTKAZ U "FEJSBUKU" I KRENUO DA POVEŽE SVET: Startap svet u Srbiji - Braća iz Niša pokrenula srpsko-američki CarSync

PKS

04. 04. 2022. u 17:07

BRAĆA Nikola i Nenad Mihajlović iz Niša pokrenuli su niško-kalifornijski startap CarSync, inovativnu softversku platformu za „kar šering“ - povezivanje vlasnika automobila sa onima kojima je prevoz potreban.

Posvećen tim „CarSync“ radi na novom projektu, Foto PKS

„Filozofija“ deljenja vozila vodi ka manjem broju automobila na ulicama, parking prostor se vraća ljudima, a time dolazi do manje emisije gasova, potrošnje goriva, buke, i ostalih problema neefikasnog saobraćaja.

"CarSync" je osnovan 2019. u Nišu, ali je neposredno pre toga, Nikola Mihajlović, tada senior inženjer u fejsbuku, započeo rad na ovom projektu u San Francisku.

„U to vreme, ekonomija deljenja uzimala je maha i platforme, poput Turo, koje omogućavaju fizičkim licima da iznajme svoje automobile, već su bile aktuelne u SAD“, priča Nikola.

Nenad Mihajlović, Foto PKS

U razgovoru sa prijateljima koji su imali više vozila na različitim platformama, upoznao je probleme s kojima se susreću.

„Aplikacije koje pružaju dodatne funkcionalnosti i automatizuju pojedine procese tada nisu postojale, već su mnoge radnje, od komunikacije sa korisnicama do naplate putarine, rađene ručno“.

Nikola je tada uvideo slabosti procesa i na koji način može da se unapredi. Napušta "Fejsbuk" i posvećuje se razvoju CarSynca.

Do kraja godine očekuje da u sistemu bude više od 30.000 vozila u Americi.

Paralelno sa ovim projektom, nastavljaju u istom pravcu - razvijaju dodatni servis koji će omogućiti vlasnicima "pametnih" automobilima da dobijaju informacije o stanju vozila i ponašanju vozača koji njime upravlja (Driver behaviour analysis) u realnom vremenu.

Nikola Mihajlović, Foto PKS

„Cilj je da novu platformu ove godine zvanično predstavimo, privučemo partnere, i imamo oko 10.000 aktivnih vozila na startu servisa“, kaže Nenad Mihajlović.

Put „od ideje do realizacije“ bio je pun izazova, kaže Nenad, ali uzlazna putanja niško-kalifornijskog startapa bazira se na iskusnom i posvećenom timu koji će u narednom periodu svetu ponuditi nova rešenja za 21. vek.

Posvećen tim „CarSync“ radi na novom projektu, Foto PKS

Naučno-tehnološki park Niš

CARSYNC je član Naučno-tehnološkog parka Niš. „Zahvaljujući njihovoj podršci, imamo pristup različitim edukacijama, kao i priliku da se upoznamo i sarađujemo sa vodećim imenima biznisa“, kaže Nenad Mihajlović.

Pogledajte više