TENDERLY "NEŽNO" OSVAJA SVET: Hiljade programera širom planete koriste inovacije iz Beograda

PKS

31. 03. 2022. u 12:33

BEOGRADSKI startap Tenderly, koji programerima olakšava izradu blokčejn proizvoda, nakon prikupljenih 40 miliona dolara u poslednjoj rundi finansiranja i povećanja prihoda od čak 500 odsto u prethodnoj godini, pokrenuo je novi projekat - Tenderly Garažu, oflajn i onlajn platformu za umrežavanje i edukaciju startap zajednice u Srbiji.

Andrej Benčić, Foto privatna arhiva

U intervjuu za „Preduzetnik“, Andrej Benčić, prvi čovek ovog međunarodno uspešnog startapa iz Beograda, kaže da Tenderly želi zajednici da uzvrati podršku koju su i sami dobili u procesu formiranja kompanije.

Upravo su zato, kaže, pokrenuli „Garažu“.

„Tenderly želi da zajednici uzvrati podršku koju smo i sami dobili u procesu građenja kompanije, a koja je bila krucijalna da se danas nađemo tu gde jesmo“.

Na pitanje šta su im poslovni planovi nakon poslednje runde finansiranja u kojoj su prikupili 40 miliona dolara, kažu da su fokusirani na rapidan rast i ekspanziju.

Planiraju dodatno unapređenje proizvodne ponude kako bi odgovorili na rastuće potrebe tržišta.

„Gradimo veoma komplekse alate i infrastrukturne komponente koji olakšavaju proces razvoja našim klijentima i pomažu stvaranje nove generacije decentralizovanih aplikacija“.

Andrej Benčić, Foto PKS

Rade i na smanjivanju barijere za ulazak u Ethereum eko-sistem svim organizacijama i timovima koji žele da prave nove proizvode i plasiraju ih na tržište u što kraćem vremenu.

Koliko imate zaposlenih i da li planirate povećanje broja u narednom periodu?

„Trenutno imamo 37 zaposlenih i velike planove da dobar deo trenutne investicije alociramo na širenje. Pored otvaranja kancelarije u San Francisku, zbog konstantnog povećanja obima naših operacija, tim u Beogradu se rapidno širi i nadamo se da ćemo do kraja godine barem duplirati trenutne brojke“.

Da li je Tenderly na putu da postane prvi srpski „jednorog“?

„Iskreno, mislimo da trenutno nije toliko bitno koja kompanija će postati prvi srpski jednorog. Ono što je mnogo bitnije i na šta bismo skrenuli pažnju jeste značajno povećanje broja investicija kako u srpske startape tako i u kompanije koje imaju timove u Srbiji“.

Sve su to veoma pozitivni signali koji govore da domaća startap zajednica dostiže određen nivo zrelosti i počinje da se pojavljuje na svetskoj mapi što se tiče ulaganja i programa za ubrzavanje razvoja, rekao je Benčić u razgovoru za „Preduzetnik“.

Pogledajte više