OTVORENI BALKAN BEZ GRANICA I BARIJERA: Tri zemlje kao jedna

V. N.

24. 11. 2021. u 10:09

PRIVREDU i građane Srbije, Albanije i Severne Makedonije u novoj 2022. godini očekuje jedinstveno tržište rada, lakša međusobna trgovina, usaglašeni sertifikati i dokumenta, i povoljniji uslovi za putovanja između ove tri zemlje potpisnice inicijative "Otvoreni Balkan".

Otvoreni Balkan: Potpisivanje zaključaka u Nišu, Foto PKS

Na nedavno održanom dvodnevnom skupu "Otvoreni Balkan" u Nišu potpisana su dva dokumenta sa jasnim zaključcima i zadacima koje je potrebno da institucije realizuju do kraja godine pre samita lidera tri države u Tirani krajem decembra.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe da je cilj "Otvorenog Balkana" da se uklone sve barijere za biznis i građane i da sve tri zemlje rade kao jedna. To će doprineti bržem protoku robe i manjim troškovima za kompanije.

- U okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan" želimo da se kamioni ne zaustavljaju na graničnim prelazima između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, da se sva dokumentacija završava u što kraćem roku, da jedni drugima verujemo i priznajemo sertifikate usaglašene sa EU propisima koje su izdale nadležne institucije ove tri zemlje i da imamo jedinstvene radne dozvole, izjavio je Čadež.

- Jedinstvene radne dozvole omogućiće građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da posle jednostavne prijave mogu da rade bez problema u tri zemlje, da sa stanovišta tržišta rada jedni druge ne tretiramo kao inostranstvo već kao deo jednog područja, kao što je to slučaj u zemljama članicama EU, naglasio je predsednik PKS.

Naredni važan korak je povezivanje informacione infrastrukture i izrada jedinstvenog ID broja za sve građane Otvorenog Balkana, putem kojeg će biti omogućena kupovina jeftinijih avio-karata, plaćanje putarina, obezbeđene povlastice u železničkom saobraćaju, i druge pogodnosti.

Čadež je na skupu u Nišu gde je učestvovalo više od 160 predstavnika vlada, državnih uprava, institucija i privrednih komora Albanije, Severne Makedonije i Srbije, ukazao da se formira implementacioni savet koji će biti zadužen za sprovođenje svega dogovorenog.

Snažna podrška Otvorenom Balkanu

Mali: Možemo zajedno

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je cilj za sve isti - veći obim ekonomske saradnje među tri zemlje i u celom regionu.

Postoji politička volja da tri zemlje funkcionišu kao jedna, da budu usklađene fitosanitarne, carinske procedure, da se olakša protok robe. “Mi to možemo zajedno i veoma sam srećan što ćemo raditi na istom cilju, a to je da nema granica i barijera, već da tri tržišta rade kao jedno”, poručio je ministar finansija.

Branislav Nedimović, Marko Čadež, Delina Ibrahimaj i Siniša Mali, Foto PKS

Nedimović: Napravili smo prvi korak

Ministarstvo poljo- privrede, šumarstva i vodoprivrede uradiće sve da se problemi na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce što pre reše, rekao je resorni ministar Branislav Nedimović navodeći da se uvoz hrane iz Severne Makedonije u Srbiju obavlja bez kontrole čime je srpska strana napravila prvi korak.

- Mi smo odlučili da prvi iskoračimo ka tome, a nadamo se da i vi tako želite - poručio je Nedimović u Nišu predstavnicima Severne Makedonije.

Matić: Otvoreni Balkan najbolja ideja u regionu

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da je ideja “Otvorenog Balkana” najbolja ideja u regionu u poslednjih nekoliko decenija i da je vredna napora.

- Sigurna sam da možemo da realizujemo inicijativu "Otvoreni Balkan", jer smo već toliko toga uradili u okviru CEFTA. Videli smo da možemo svi da izvučemo koristi iz ovakve vrste sporazuma - rekla je Matićeva.

Tatjana Matić i Darija Kisić Tepavčević, Foto PKS

Kisić Tepavčević: Uskoro sporazum o radnim dozvolama

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakla je da je zamisao inicijative "Otvoreni Balkan" da sve tri zemlje postignu ekonomski razvoj, povećaju broj investicija i radnih mesta. Navela je da su ministri rada tri države napravili Nacrt sporazuma o razumevanju koji se odnosi na slobodan pristup tržištu rada i izrazila uverenje da će Sporazum uskoro biti finalizovan.

Ibrahimaj: Prosperitet za region

Ministarka finansija i ekonomije Albanije Delina Ibrahimaj je navela da se zahvaljujući političkoj volji tri lidera, Srbije, Albanije i Severne Makedonije realizuje inicijativa "Otvoreni Balkan" koja će regionu doneti prosperitet.

Krifca: Poljoprivrednici žele manje birokratije

Ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifca istakla je da svi poljoprivrednici u regionu žele da rade bez barijera i bez birokratije.

Dimovski: Borićemo se da inicijativa uspe

Zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u S. Makedoniji Trajan Dimkovski istakao je da realizacija inicijative "Otvoreni Balkan" neće biti laka, ali da će se sve tri vlade zajedno boriti da ona uspe.

Pogledajte više