KAKO SU MIKA ALAS I BRAŠOVAN ZADIVILI SVET: U susret “EkspoDubai“ - paviljoni Srbije koja se već 121 godinu pojavljuje na najvećim sajmovima

V.N.

01. 06. 2021. u 12:05

U TRENUCIMA dok se domaća privreda ubrzano sprema za nastup na prestižnom skupu ExpoDubai 2020, podsećamo se i prvog nastupa Srbije ikada na jednoj Svetskoj izložbi - u Parizu 1900. godine.

Foto Arhiva

Bio je to presedan: mlada kraljevina je prvi put nakon dobijanja nezavisnosti bila pozvana da učestvuje na tadašnjoj najvećoj globalnoj smotri.

Svoje proizvode, pamet i umeće, Srbija je prikazala u impresivnom paviljonu kojim je istaknuta srednjevekovna tradicija i visok umetnički domet crkava iz zlatnog doba Nemanjića. Paviljon koji je impresionirao posetioce pariske izložbe projektovali su arhitekte Kapetanović i Ruvidić. Ipak, najvažniji su bili rezultati: Srbija je nagrađena sa čak 7 Gran pri nagrada, 35 zlatne i 53 srebrne medalje za svoje proizvode, od toga najviše za vina.

Dragiša Brašovan autor je paviljona Srbije u Barseloni 1929. godine, Foto Arhiva

Najzanimljivije je bilo da je Srbija, upravo kao što je to slučaj i danas, pored tradicionalnih proizvoda, prikazala da se odlikuje inovativnošću sa naprednim rezultatima.

Šta je uopšte EXPO?

SVETSKA izložba ili EXPO, su manifestacije koje se u formi sajma održavaju još od sredine 19. veka, kao lokacija gde se prikazuju najnovija dostignuća država učesnica, njihovi privredni kapaciteti i potencijali, ili specijalizovane oblasti. Sedište Kancelarije EXPO je u Parizu.

Najsvetliji momenat ovog prvog nastupa Srbije na svetskoj sceni bila je dodela plakete EXPO za pronalazak analognog hidrauličnog računala za rešavanje diferencijalnih jednačina – hidrointegratora - koje je konstruisao naš čuveni matematičar Mihajlo Petrović Alas. Ovaj izum se smatra pretečom savremene kibernetike.

Logo za expo u Kanadi radio je naš slikar Vladimir Veličković, Foto Arhiva

Zanimljivo je da su neke od najvećih turističkih atrakcija i zaštitnih znakova svetskih gradova nasleđe proteklih svetskih izložbi, poput Ajfelovog tornja u Parizu ili Atomijuma u Briselu.

Paviljon Srbije na sajmu u Milanu 1931. godine, Foto Arhiva

Najbolje srpske arhitekte projektovale su domaće paviljone

Nastup Kraljevine Srbije na međunarodnoj izložbi u Torinu 1911. bio je poveren jednom od najpoznatijih srpskih arhitekata secesije i srpskog vizantijskog stila Branku Tanazoviću, dok je projekat nacionalnog paviljona na međunarodnoj izložbi u Barseloni 1929. godine pripao pioniru srpske moderne arhitekture Dragiši Brašovanu, kao i na izložbi u Milanu dve godine kasnije.

SFRJ se vratila na svetske sajmove u Briselu 1958. godine, Foto Arhiva

Zapaženi nastupi
Jugoslavije – od Brisela
do Vankuvera

Nakon Drugog svetskog rata, Jugoslavija učestvuje na svim svetskim izložbama. Na prvom velikom posleratnom expo 1958. godine u Briselu ostvaruje veoma zapažen nastup sa spektakularnim paviljonom koji je projektovao zagrebački arhitekta Venceslav Rihter.

U drugoj polovini prošlog veka nastup jugoslovenske privrede bio je čak dva puta primećen na expo u Kanadi: 1967. godine u Montrealu i 1986. godine u Vankuveru, za koji je logo radio naš najpoznatiji slikar, član umetničke grupe Mediala Vladimir Veličković.

Paviljon Srbije u Šangaju 2010., Foto Arhiva

Ponovo kao Srbija:
od Šangaja do Dubaija

Po raspadu Jugoslavije, Srbija je prvi samostalni nastup imala na expo 2010. u Šangaju gde je na posetioce poseban utisak ostavio domaći paviljon koji je veštim arhitektonskim zahvatom imao fasadu u stilu tradicionalnog pirotskog ćilima.

Nakon toga, Srbija je imala veoma zapažen nastup na expo 2015. u Milanu gde je predstavljeno mnoštvo domaćih kompanija. Zbog prethodnog stradanja u katastrofalnim poplavama, Italija je oslobodila Srbiju plaćanja zakupa izložbenog paviljona. Usledio je zatim i izuzetno dobro ispraćen nastup Srbije na expo 2017 u glavnom gradu Kazahstana, Astani: između ostalog, deo prikaza Srbije bio je posvećen naučnim dostignućima Nikole Tesle. 

* * * * * * *

Obilazak radova na paviljonu Srbije u Dubajiu, Foto Arhiva

"ExpoDubai", idemo!

SRBIJA će predstaviti svoju privredu, nauku, kulturu i umetnost na najznačajnijoj planetarnoj izložbi „ExpoDubai 2020“ – „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“. Vlada Srbije omogućiće povoljne uslove boravka i besplatan avio-prevoz svim domaćim privrednicima tokom trajanja Svetske izložbe u Dubaiju, od oktobra do marta naredne godine.

„To je velika stvar za naše kompanije koje danas, u ovim kriznim vremenima, i te kako vode računa o svim troškovima“, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, nakon nedavnog obilaska izgradnje nacionalnog paviljona Srbije u Dubaiju i sastanka sa Khalidom Sharafom, direktorom biznis programa „Ekspo Dubai“.  Pozvao je domaće kompanije da uzmu učešće i predstave svoje poslovanje, proizvode i usluge.

Zlatne vize za privrednike regiona

Privrednicima Zapadnog Balkana koji posluju i investiraju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima privredne komore Dubaija i Srbije, partnerski i na predlog Privredne komore Srbije, pomoći će u dobijanju zlatnih dugoročnih viza, dogovoreno je nedavno na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6) i Hamada Buamima, predsednika Privredne komore Dubaija.

U Emirate bez karantina

Prema sporazumu koji je na snazi od 15. maja, ukinut je karantin za sve građane koji putuju iz jedne zemlje u drugu, a prošli su kompletan proces vakcinacije. Građani koji su proces vakcinacije završili u Srbiji, na portalu e-Uprava mogu da preuzmu svoje digitalne zelene sertifikate.

Marko Čadež u razgovoru sa predsednikom Privredne komore Dubaija Khalidom Sharafom, Foto Arhiva

„Potpisivanje memoranduma između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o neometanom i slobodnom putovanju za vakcinisane građane je značajna olakšica i ohrabrujući signal za poslovne ljude i investitore, kako iz Srbije tako i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jer omogućuje  dalji razvoj poslovnih veza, bez obzira na pandemiju“, ističe Marko Selaković, rukovodilac Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju.

Goran Simić, Foto Arhiva

Srpska IT kompanija
osvaja Emirate

Braineering IT solutions je prva domaća kompanija koja je počela da posluje u UAE, nakon sporazuma PKS i Saveta slobodnih zona Dubai South i Lukom Abu Dabi. Danas, više od 20 naših kompanija širi svoje poslovanje u Emiratima.

„UAE su centar poslovanja mnogim kompanijama na Bliskom istoku i u Africi. Kao takve, one su naši idealni potencijalni korisnici usluga. Takođe, iz UAE je jednostavan pristup kompanijama u regionu.  U poslednjih nekoliko godina, pravila i propisi u Dubaiju se ubrzano prilagođavaju potrebama privrednika i investitora, olakšavajući poslovanje i povezanost“, kaže Goran Simić, generalni direktor „Breiniringa“.

Uveliko realizuju brojne projekte i ostvaruju strateška partnerstva sa kompanijama u UAE.

Pogledajte više