BUNA KOD MOSTARA JE PRIRODNI RAJ: U priobalju drevni stećci, u vodi "zlatne ribice" - uskoro počinje nesvakidašnje takmičenje (FOTO)

V. Mitrić

05. 05. 2021. u 07:29

REKA Buna, kod Blagaja, dvanaest kilometara od Mostara, na oko pet kilometara od ušća u u Neretvu čista je kao suza, uverila se, na licu mesta, ekipa „Novosti“. I čista, i bistra, i lepa bila je i ostala biser tog dela Hercegovine.

Foto: V. Mitrić

Prošlog leta, zbog korona virusa, u ovim krasotama uživao je manji broj ljubitelja te reke i prirode uopšte, nego ranije. U ove dane počeli su da dolaze zaljubljenici u Bunu i njeno priobalje sa svih strana. U njenom okruženju su mnogi stećci, svedoci da je istorija Blagaja, mesta koje "grli" duga bar hiljadu godina, ili kako meštani kažu, "starija od grada Mostara". Zajedno Blagaj i Mostar, bili su i ostali užitak za nezaborav i za dušu i za telo.

- Ko dođe u Hercegovinu, ne oseti čari Bune bolje da nije dolazio - priča rođeni Hercegovac Jovo Karan. - Ovo je lepota i divota, odmor za oči, mesto za opuštanje, relaksaciju, odmor...Čist vazduh,čista voda, uređeno priobalje. Divota!

Reka je puna ribaka "bunica",kojima je nadenuto ime po reci. One su, zapravo, manje pastrmke. Love se samo na udicu. Mnogi ribolovci ih, iznova, vraćaju u talase Bune.

Dušan Tomić, generalni sekretar Dečje ambasade „Međaši“ kaže da na Buni, na ovom mestu, sprema manifestaciju Dane dečjeg ribolova „Uhvati zlatnu ribicu“ za mališane iz Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije. Utanačeno je već da će trka za najveću nagradu biti takva da će pobednici biti oni koji ulove najmanju ribu. Posle fotografisanja, biće obavezno vraćanje ribe u lepu Bunu.

A, zaista, svaka ribica liči na zlatnu. Čista je, kako se kaže u narodu,“kao dukat“. Iz dana u dan sve više ljudi stiže na reku, u nekom svečanom redu i odnosu prema njoj. Tako da se, svakodnevno, uspostavlja divna harmonije reke, njenog život sveta,sa onima koji u sebi nose ljubav, pažnju i poštovanje za nju.

Pogledajte više