VASKRS JE NOVO RAĐANJE ČOVEKA: Izvod iz praznične poslanice arhijereja Srpske crkve

SPC

01. 05. 2021. u 08:30

Naše misli i molitve lete ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima virusom kovid 19, kao i svim lekarima

Zgrada Patrijaršije / Foto N. Fifić

Dođite na novi rod Vinograda,

na pobožno veselje,

poseban je dan Vaskrsenja;

uđimo u zajednicu

Carstva Hristova,

pojući mu kao Bogu u vekove!

Ovim rečima, draga braćo i sestre, slaveći Vaskrsenje Hristovo, Crkva nas poziva i sabira na pobožno pashalno veselje, veselje koje prevazilazi i nadmašuje sva naša ovozemaljska veselja. Pobožno veselje koje nam Gospod ugotovi jeste radost večnog Života, večne pobede dobra nad zlom i poraza demona. Predivni Jovan Zlatoust u prazničnom ushićenju kliče: "Neka se (danas) niko ne boji smrti, jer nas oslobodi Spasova smrt: ugasi je onaj koga je ona držala, zapleni ad onaj koji siđe u ad, gorak postade ad primivši telo njegovo."

Suština ovog našeg pobožnog vaskršnjeg veselja jeste sam vaskrsli Isus Hristos koji sebe samog daje kao "novi rod vinograda" da ga pijemo. U velikoj i božanskoj tajni tela i krvi njegove on nam govori: "Uzmite, jedite, ovo je telo moje...", a zatim: "Pijte, ovo je krv moja Novoga zaveta..." Gospod ne uspostavlja Novi zavet na nekim obredima i religijskim ritualima već ga ustanovljava na sebi samom kroz večno davanje sebe kao božanskog jela i pića. Našu tugu Velikog petka i Velike subote, dok smo pratili Hrista Gospoda od Getsimanije do Golgote, Gospod odjednom izmeni i uvede nas u vaskršnju radost. To je, kao što kaže crkveni pesnik, poseban dan! To je dan Vaskrsenja.

To je, braćo i sestre, najveći događaj u istoriji vidljivog i nevidljivog sveta. Neponovljivi događaj. Vaskrs je novo stvaranje, a za čoveka novo rađanje. Ne dopustimo da nam praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, kao što često čujemo, već praznik novog života, nove nade, nove tvari.

Ovo je novo veselje kojim se pobožno veselimo svi mi koji kličemo: Hristos vaskrse! Ali, isto tako se raduju sa nama i svi ostali hrišćani, i svi koji doživljavaju Božju dobrotu, i sva tvorevina Božja. Pozivamo vas, draga deco duhovna, na radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila. Ustanimo, i veselimo se, i pobedonosno kličimo jedni drugima: Hristos vaskrse!

Pozdravljamo sve vas, draga deco duhovna, koji živite širom sveta, vas koji ste daleko od svojih ognjišta, od zavičaja, a često i od svojih najrođenijih. Znajte da vaša Svetosavska crkva neprestano brine o vama kao neraskidivim delovima našeg naroda i živim udovima tela naše Crkve. Ostavljamo vam zavet da čuvate i jačate najpre naše unutarnje crkveno jedinstvo, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo.

Danas se posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji. Njih posebno pozdravljamo i ohrabrujemo da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi. Raspeti i vaskrsli Hristos Gospod sa vama je, draga deco duhovna, sinovi i kćeri Kosova i Metohije. Sa vama je i sav srpski narod, sa vama su svi pravoslavni narodi sveta, sa vama su svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi.

Sve verujuće sinove i kćeri ponosne Crne Gore takođe pozdravljamo sa Hristos vaskrse! Njima se posebno obraćamo: sa vama su naša ljubav i naše molitve, draga deco duhovna, jer ste vi u posebnim neprilikama i nevoljama, u neprestanim duhovnim borbama. Neka vam, kao i dosad, vaskrsli Gospod Hristos bude nepokolebivi temelj vaše vere, vašeg jedinstva i zajedništva sa svom vašom braćom i sestrama kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji i širom sveta. Molitve i blagoslovi velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih neka vas prate i budu sa vama u svim vašim borbama.

Srdačno pozdravljamo našu braću i sestre u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji. Ne sumnjamo da ćete vi, draga deco duhovna, sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susedima.

Naše misli i molitve lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima virusom kovid 19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti. Braćo i sestre, sve narode sveta, od istoka do zapada, i od severa do juga, zadesila je ova opaka i opasna bolest izazvana nevidljivim virusom. Molimo se za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo!

HRISTOS VASKRSE!

Pogledajte više