DEČANI SU DUHOVNA RIZNICA SRPSKOG NARODA NA KIM: Petar Petković - Zahvaljujući ovom manastiru znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo

D.Z.

25. 04. 2021. u 15:39

VEOMA je važno da čuvamo naše Visoke Dečane i posećujemo ih, jer to predstavlja i odnos prema našoj istoriji i našem identitetu. Ovaj veliki manastir predstavlja ne samo materijalnu riznicu od neprocenjivog značaja, već i duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ali i identiteta i porekla srpskog naroda i naše kulture. Na kraju krajeva Visoki Dečani su i čuvar naše državnosti.”

Foto: Kancelarija za KiM

Ovo je između ostalog rekao u nedelju direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković koji je na veliki verski praznik Cveti prisustvovao liturgiji u manastiru Visoki Dečani. Posle liturgije i obilaska manastirskog poseda sa igumanom Savom Janjićem, Petković je izrazio zadovoljstvo prisustvom u ovom velikom pravoslavnom svetilištu. Petković je posebno istakao činjenicu da upravo zahvaljujući i Visokim Dečanima “znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo”.

- Zbog toga činimo sve da sačuvamo ovu veliku svetinju, posebno zato što se ona nalazi na listi ugrožene svetske kulturne baštine, a od ove godine i na listi “Evropa Nostra”, kao jedna od najugroženijih svetinja i kulturnih spomenika u Evropi - napomenuo je direktor Kancelarije za KiM koji se zahvalio vladiki raško - prizrenskom Teodosiju i igumanu manastira Visoki Dečani na gostoprimstvu na veliki hrišćanski praznik. I iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić čestitao je svim pravoslavnim vernicima praznik Cveti, koji simbolizuje ulazak Hrista u Jerusalim i izrazio zadovoljstvo i zahvalnost direktoru Kancelarije što su ovaj praznik proslavili zajedno sa sveštenstvom i monaštvom Visokih Dečana i što je imao priliku da se upozna sa životom u manastiru i sa svim onim sa čim se svakodnevno suočavaju.

Foto: Kancelarija za KiM

- Kao što je nedavno objavljeno u saopštenju našeg Episkopa, manastir Visoki Dečani živi u vrlo specifičnim okolnostima. Veoma je važno i očekujemo da se, od strane lokalnih institucija, što pre izvrši odluka Ustavnog suda, koji je doneo odluku o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje, a isto tako da se poštuje i dogovor koji je napravljen preko Komisije za implementaciju zaštićenih zona, odnosno oko izgradnje zaobilaznog puta oko zaštićene zone, koji vodi prema Crnoj Gori koji je planiran tim dogovorom-istakao je iguman Visokih Dečana Sava Janjić.

ZAHVALNOST

Naglasivši važnost da ovaj manastir, koji je veoma važan za naš narod i našu crkvu, ali isto tako i za sve građane na ovom prostoru, bez obzira na nacionalnost i relgiju i koji je i svetski kulturnio spomenik, bude  adekvatno zaštićen, iguman Sava Janjić se zahvalio međunarodnim snagama Kfora, koje već dvadeset i drugu godinu obezbeđuju ovaj manastir, na velikom trudu i pomoći koju pružaju i izrazio nadu da će doći bolja vremena i da će se zajedno, u duhu dijaloga, međusobnog uvažavanja, poštovanja identiteta i tradicija, graditi bolja budućnost za sve građane na ovom prostoru.

Pogledajte više