ZAJEDNIČKI U ODBRANU SRBIJE: Na "Pasuljanskim livadama" i "Orešcu" združena vežba Vojske i pripadnika MUP

R. Dr.

15. 04. 2021. u 09:11

JEDINICE Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na poligonima "Pasuljanske livade" i "Orešac" izvode združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021". U složenim manevrima koji će svoj vrhunac imati u subotu učestvuje oko 1.200 vojnika, podoficira i oficira VS i oko 300 pripadnika policije.

Foto mod.gov.rs

U vežbi učestvuju pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP Srbije. Kako navode u VS i MUP, reč je o vežbi čiji je cilj provera sistema odbrane da odgovori na ugrožavanje bezbednosti države i građana.

- Vežba "Odgovor 2021" ima cilj da sinhronizuje dejstvo vojske i policije u određenim kriznim situacijama - objašnjava zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva VS brigadni general Željko Bilić. - Uspešno ćemo demonstrirati da su dva sistema, koji su oslonac bezbednosti Srbije, sposobni da brzo i efikasno osujete svaku oružanu akciju usmerenu protiv naše zemlje i njenih građana.

General Bilić ističe da će javnost imati priliku da se uveri u moć i efikasnost dejstva jedinica VS, ali i vidi rezultate ulaganja u opremanje i modernizaciju oružanih snaga.

Zamenik komandanta Žandarmerije, pukovnik policije Boro Gladović kaže da je "Odgovor" prilika da se proveri nivo osposobljenosti i sinhronizovanog delovanja vojske i policije.

- Građani su navikli da žandarmeriju gledaju najčešće u policijskim zadacima i akcijama pomoći stanovništvu. Ovom prilikom pokazaćemo i njenu ulogu u odbrani države i građana - kaže Gladović. - Na dva vojna poligona raspoređeno je 220 pripadnika Žandarmerije, oko 80 pripadnika ostalih jedinica MUP, kao i 30 borbenih vozila. U vežbi koristimo najsavremenije naoružanje i opremu koja je nedavno nabavljena i koja povećava nivo sposobnosti.

FINALE U SUBOTU

FINALE velike vežbe na poligonima "Pasuljanske livade" i "Orešac" biće odigrano u subotu, u prisustvu najvišeg državnog i vojnog rukovodstva. Pored izuzetne obučenosti i visokog nivoa sinhronizacije, u subotu će biti predstavljena i efikasnost dejstva dela najsavremenijih sistema naoružanja koje koristi Vojska Srbije.

Pogledajte više