VAKCINACIJA DECE OD JESENI? Doktorka Raketić otkrila detalje najnovijih istraživanja

Novosti online 13. 04. 2021. u 16:23

U BEOGRADU je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano 535.000 građana što iznosi 38 odsto punoletnog stanovništva, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Foto: Printscreen

Prethodno je premijerka Ana Brnabić izjavila da je Srbija naručila 15 miliona vakcina i da će ih biti dovoljno i za sledeći krug ukoliko bude bilo potrebe. U međuvremenu je zbog mutiranog britanskog soja korona virusa u Srbiji udvostručen broj zaražene dece, a povrh toga pojavila se priča i o brazilskom soju korone.

Doktorka Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog uključila se u emisiju "Redakcija" na Kurir televiziji, gde je govorila o vakcinisanju dece.

- Kada je u pitanju brazilski soj korona virusa isto je kao i sa britanskim. Mi toliko malo znamo o koroni, a posebno o ovim mutiranim oblicima, pa je potrebno vreme, ali to je praktično isti tip virusa kao britanski.

- Ono što je tipično i jako važno je da se počne i vakcinacija kod dece. Oni imaju blaži oblik bolesti, ali su prenosioci, a to posebno važi za srednjoškolce. Sve farmaceutske kuće koje proizvode vakcinu bave se istraživanjem vakcine na deci. Tu je najviše odmakao Fajzer i Sinofarm. Kada je u pitanju vakcinisanje školske dece, očekuje se da će početi na jesen, dok će najmlađi biti vakcinisani sledeće godine - navela je doktorka Nevenka Raketić, koja je naglasila da postoji 30 mutiranih sojeva korone, te da je to normalno i očekivano ponašanje virusa.

(Kurir)

Pogledajte više