JEDINA DAMA U STOLARSKOJ RADIONICI: Zrenjaninka Gorjana Ponjević Balani već dvadeset godina neguje tradiciju isključivo "muškog" zanata

B. Grujić

04. 04. 2021. u 13:32

JEDINA dama u Zrenjaninu i okolini koja se bavi stolarskim zanatom je Gorjana Ponjević Balani.

Foto: Grad Zrenjanin

Već dvadeset godina neguje tradiciju ovog starog zanata, a uz izradu i restauraciju nameštaja i predmeta od drveta, sarađuje sa više osnovnih škola i svoje znanje prezentuje na časovima tehničkog i likovnog vaspitanja.

- Imam saradnju i sa Tehničkim fakultetom u Zrenjaninu, sa studentima koji tragaju za inovacijama i najsrećnija bih bila da svoje znanje prenesem novim generacijama, ali zainteresovanih za stolarski zanat gotovo da nema - kaže Gorjana, uz napomenu da ima podršku supruga Antonija, Italijana.

U Zrenjaninu poseduje proizvodnu radionicu za preradu drveta, od preko hiljadu kvadratnih metara i sa tridesetak mašina. Trenutno je maksimalno posvećena projektu "Vrata sa dušom", u okviru kojeg restaurira crkveni nameštaj star više od 200 godina, stara ulazna vrata i jedan drveni brod.

- Velika mi je bila čast da, u saradnji sa stručnim ljudima iz Zavoda za zaštitu spomenika, radim na restauraciji delova zgrade "Šeherezada" u strogom centru Zrenjanina (zgrada zlatara Karla Helmbolda, koja je zbog orijentalnog izgleda i polihromne fasade, sa preko deset boja, dobila ovo ime), koja je jedno od najlepših i najautentičnijih zdanja ne samo u ovom gradu - dodaje "žena zmaj", kako mnogi nazivaju Gorjanu Ponjević Balani, otkako je pre nekoliko godina dobila nagradu "Cvetom uspeha za ženu zmaja" od Udruženja poslovnih žena Zrenjanina.

Pogledajte više