VELIKI MAJSTOR I HRONIČAR SLOBODNIH ZIDARA: Sahranjen Zoran Nenezić, koji je posle pola veka, obnovio zvaničnu jugoslovensku masonsku ložu

B. S.

30. 03. 2021. u 23:02

PORODICA i stotinak poštovalaca ispratili su u utorak Zorana Nenezića do njegove večne kuće na Novom groblju u Beogradu.

Foto A. Stanković

Obnovitelj zvanične masonerije u SFRJ, veliki majstor Velike lože Jugoslavije i hroničar slobodnih zidara preminuo je od posledica kovida 25. marta.

Nenezić, po obrazovanju filolog (završio je Filološki fakultet u Beogradu na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost), počeo je karijeru kao činovnik, a zatim se otisnuo u svet publicistike i književnosti. Najdublji trag je ostavio kao istoričar jugoslovenskog "slobodnog zidarstva", teme koja je decenijama posle Drugog svetskog rata bila tabu. Njegova prva knjiga "Masoni u Jugoslaviji 1764-1980", objavljena 1984. godine, izazvala je buru u javnosti, jer je otkrila mnogobrojne slobodne zidare iz javnog i političkog života koji su uticali na nastanak i uređenje jugoslovenske države.

Foto A. Stanković

- Poznavao sam Nenezića i kao istoričar mogu da potvrdim da je njegova knjiga relevantna i da je polazna tačka za istraživanja uticaja centara tadašnje svetske politike na dešavanja na Balkanu preko uticajnih grupa organizovanih u masonske lože - kaže istoričar, profesor dr Veljko Đurić.

Podele u srpskoj masoneriji

OD Velike lože Jugoslavije devedesetih nastale su Regularna velika loža Jugoslavije, Velika nacionalna loža Jugoslavije i Veliki orijent, koje su se navodno podelile prema tome da li su sarađivale sa britanskom, nemačkom ili francuskom masonerijom. Sa masonerijom su u čaršijskim pričama i političkim obračunima povezivana mnogobrojna zvučna imena, od književnika Borislava Pekića, preko slikara Dragana Maleševića Tapija, do Dušana Mihajlovića, ministra policije iz DOS-ove vlade.

- Danas imate sličnu pojavu interesnih uticajnih grupa, samo ne nastupaju kao lože već kao neke nevladine organizacije i lobiji. Nenezićev rad je dragocen za razumevanje ovog fenomena, za razliku od kvaziistorijskih pamfleta.

Zoran Nenezić je 1990. godine zvanično registrovao, kao udruženje građana, Veliku ložu Jugoslavije. Ona je, masonskom terminologijom, "uspavana", odnosno ugašena, uoči nemačkog osvajanja i komadanja Kraljevine Jugoslavije, a "probuđena" je "unošenjem svetla" iz nemačkih masonskih krugova uoči raspada SFRJ.

Pogledajte više