MALI PAVLE GENERATOR SKLOPI KAO OD ŠALE! Desetogodišnji Beograđanin, čudo od deteta, nema šta ne može da napravi

Branka Borisavljević

28. 03. 2021. u 15:00

OD treće godine je počeo da se interesuje za mašine, da ih sklapa od delova starih uređaja. Sa sedam je napravio generator koji proizvodi struju. Cirkular za sečenje, sa nepunih devet. Među njegovim "izumima" su i vodenica napravljena od maminih šerpi, plastičnih flaša i poklopaca, vetrenjača od drvenih štapića sa osvetljenjem, agregat, ventilator, katapult, samostrel, multifunkcionalna brava, puške i desetine drugih.

Pavle Marin / Foto Željko Knežević

Zove se Pavle Marin i mali je vunderkind. Iako ima samo deset godina i ide u četvrti razred OŠ "Mihajlo Pupin" u beogradskom naselju Galenika, ubrzano korača stopama naših slavnih inženjera.

Roditelji Bojana i Đorđe, kažu da odmalena voli da nešto majstoriše i pravi. Nikada im ne govori na čemu radi, samo se pojavi sa svojim izumom. Mama i tata su tu, da se nađu za "prljave poslove", ako treba nešto da se lepi, pridrži, iseče. Svoje mašine sklapa od starih akumulatora, motora, garnišli, zupčanika, utikača... Kako bi usmerili njegov talenat, upisali su ga u malu školu elektronike. Međutim, oni što se tamo uči, Pavle je već radio sa sedam godina. Bilo mu je dosadno. Slično je i sa školom.

- Ponekad mi je dosadno u školi, posebno kad treba da se prepisuje nešto. Voleo bih kada bih i tamo mogao da pravim nešto - priča nam Pavle. - Omiljeni predmet mi je Narodna tradicija. Jedva čekam peti razred zbog istorije. Zanimaju me ratovi, a i naoružanje. Posebno tenkovi "mark" 4 i 5. Divim se tome kako su ljudi napravili takav mehanizam kod oružja. Nedavno sam čitao da su Rusi ispisali laserom nešto na dlaci. To mi je fascinantno.

OTKRIVA nam da ideju za majstorije dobije u trenutku i da ne zna šta će sledeće napraviti. Trenutno razmišlja da spoji tri puške i napravi jednu. Pavle se već se okušao kao konstruktor, napravio je pušku. Za cev je iskoristio držač za peškir, a špijunka na vratima je poslužila kao nišan.

Pavle Marin / Foto Željko Knežević

- Drugarima je interesantan, ali neka deca ga ne razumeju, tako da "štrči" - kaže mama Bojana. - On nigde mira nema, stalno nešto smišlja, radi. U školi je malo neshvaćen. Slali su nas na dodatna testiranja, gde je pokazao da po inteligenciji odskače od svojih vršnjaka. To i on primećuje, ali ne zna zašto je to tako. Prethodna učiteljica je pokušavala da ga ukalupi, što je kod njega izazivalo bunt. Sadašnja učiteljica Nataša Lukić, ima više razumevanja. Traži da se zna, ali i razume i njegova interesovanja. Mašine su mu opsesija. U stanju je satima da gleda kako neka mašina radi, a onda to nacrta.

PAVLE obožava da bude napolju. Napravio je i đeram ispred zgrade. Voli drugarima da popravlja bicikle i puške. Za svoje izume koristi delove starih uređaja, drvo, kamen. Ako i nešto kupi, to je na buvljaku. Za drške kolekcije sekira poslužilo je drvo, a sečivo je od kamena, zategnuto kanapom. Padobran je od starog platna. Od drveta je napravio mitraljez "m53", a "luger" od tri stara pištolja. Interesuje ga samo ono što je staro.

- Hteo je da bude državni šumar ili drvoseča - kroz osmeh priča mama. - Iz te faze su indijanske sekire. Interesuje ga samo ono što je staro. Jedno vreme je bio u fazi "Partizanske eksadrile". Trenutno je u fazi Čarlija Čaplina. Kad je bio mali, govorio mi je: "Mama, sanjao sam hiljade zupčanika". Inače, sada ima pune kutije propelera i zupčanika ispod kreveta.

Mali genije još ne zna čime bi se bavio u životu. Ne sumnjamo da će odabrati pravi put.

KASETE I VOKMEN

PAVLE kaže da voli da čita o mašinama, a omiljena emisija mu je "Opstanak". Voli da pogleda istorijske i naučne emisije. Omiljeni naučnici su mu Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. Nije previše zainteresovan ni za moderne tehnologije.

- Imam "vindous 7", našao sam stari vokmen koji sam popravio - kaže Pavle. - Drugari mi kažu da treba da budem kul, da slušam današnje pesme sa aplikacija. Ja slušam kasete na vokmenu. Volim ruske pesme. Zanima me i tkanje i šivenje.

Pogledajte više