OBNOVA RODNE KUĆE NIJE NI NA VIDIKU: Propada kuća legendarnog solunskog ratnika i izviđača Dragutina Matića

D. ALIHODžIĆ

27. 03. 2021. u 10:35

OD prvog teksta u "Novostima" o stanju kuće legendarnog solunskog ratnika i izviđača Dragutina Matića iz Keletinca kod Gadžinog Hana, poznatog kao Oko sokolovo, prošle su tačno dve godine, ali još ništa nije učinjeno da se ona zaštiti i renovira.

Foto Samson Černov

Sve se "vrti" oko procedura i saglasnosti a u međuvremenu kuća u selu Kaletincu podno Suve planine u kojoj niko ne živi već 50 godina neumitno propada iako je planirano da se pretvori i muzej. Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović tvrdi da će tender za njenu rekonstrukciju "biti raspisan u ponedeljak".

- U ponedeljak se raspisuje tender - kratko nam je rekao Filipović koji je ranije izjavio da su u opštinskom budžetu predvideli pet i po miliona dinara za renoviranje kuće u Kaletincu.

SRAMOTA Oronula kuća Dragutina Matića, Foto D. Alihodžić

Oko čuvanja i negovanja uspomene na jednog od simbola Velikog rata, Oka sokolovog, javnost je nepodeljena i svi se slažu da je zaslužio da se njegov lik i delo sačuvaju od zaborava. Pogurena figura Dragutina Matića, seljaka iz Kaletinca krasi ne samo trg u Gadžinom Hanu nego je i prepoznatljiva u mnogobrojnim istorijskim knjigama.

MEŠTANIMA "IZGRADIO" I PUT

IDEJU lokalne samouprave da se u Kaletincu, od kuće Dragutina Matića napravi muzej, država je odmah podržala i napravila put dug šest kilometara.

- Hvala Dragutinu što nam je pomogao da dobijemo put. Pamti ga selo kao dobrog domaćina - vele meštani.

Dragutin je sa suprugom Krunom izrodio petoro dece, a u ratove, najpre Balkanske a potom i Prvi svetski, otišao je sa 22 godine. Umro je 1. januara 1970. godine.

Istoričar Nebojša Ozimić kaže da je upravo fotografija ruskog novinara Samsona Černova na kojoj je izviđač Dragutin Matić postala poznata širom sveta i postala simbol herojske borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Foto D. Alihodžić

- Ironijom slučaja, najpre je ceo svet saznao za postojanje ove fotografije, prema kojoj su rađene i psihološke studije, pa tek onda i sam Matić. Sama činjenica da kuća Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko sokolovo i do danas nije pretvorena u Muzej već je prepuštena zubu vremena i izvesnom urušavanju, dovoljno govori o našem odnosu prema onima koji su nas kao državu zadužili. Kao što je rekao patrijarh Pavle: "Biće nam bolje kada mi budemo bolji", veli Ozimić.

Foto J. Ćosin

Arhitekta Mile Veljković, iz Zavoda za zaštitu spomenika, kaže da su još pre nekoliko godina uradili idejni projekat rekonstrukcije i da su spremni da nadgledaju kako će teći radovi.

- Reč je o seoskoj narodnoj kući iz 19. veka koja posle rekonstrukcije treba da bude zaštićena kao kuća znamenitih ličnosti.

Ne mogu da procenim koliko će trajati rekonstrukcija jer je objekat mnogo zapušten. Sačuvaće se njen autentični izgled ali i način gradnje onoga što mora biti porušeno - kaže arhitekta.

Posle smrti Dragutina Matića, u kući niko nije živeo niti vodio računa o njegovim ličnim stvarima pa su mnoge nepovratno izgubljene.

Pogledajte više