RASVETLITI UBISTVA NA KiM I BOMBE NAD RTS: Poruke UNS i NUNS pred sastanak Radne grupa za bezbednost novinara Vlade Srbije

V. C. S.

26. 03. 2021. u 06:25

RADNA grupa za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, sastaće se danas, potvrđeno je, za "Novosti", u Ministarstvu kulture i informisanja.

Foto Tanjug

Rad ove grupe praktično je blokiran od kada je iz nje privremeno izašlo više udruženja, zbog, kako su naveli, medijskih napada i prozivke poslanika upućene portalu KRIK.

Da su žurnalisti u Srbiji izloženi napadima i pritiscima slažu se i oni koji su u Radnoj grupi ostali i oni koji su iz nje izašli. Ne slažu se samo oko toga da li Vladina grupa može da razreši nagomilane teškoće. U Udruženju novinara Srbije su zahtevali da premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković hitno zakažu sastanak, da bi se razgovaralo upravo o napadima na KRIK i daljem funkcionisanju grupe.

- Radna grupa, po mišljenju UNS, mora da nastavi sa radom i to sa udruženjima koja su odlučila da iz nje privremeno izađu - kaže Vladimir Radomirović, predsednik UNS.

- Problema vezanih za bezbednost novinara sve je više, posebno na lokalu. Javlja nam se veliki broj kolega koji trpe pritiske i napade i od vlasti, i od opozicije, kao i od građana naklonjenih anadležnim tužilaštvima i do danas nisu dobili odgovore da li su pokrenute istrage i dokle se stiglo.

Izašlo pet udruženja

SREDINOM meseca Radnu grupu su napustili NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Asocija nezavisnih lokalnih medija "Lokal pres". Kako su naveli, izašli su nezadovoljni "ignorisanjem napada i ugrožavanjem sigurnosti novinara i medija u Srbiji."

Druga stvar koja je UNS važna jeste to što je jedan od prioriteta Radne grupe traženje informacija od NATO u vezi sa bombardovanjem zgrade RTS-a, 1999. godine, kada je ubijeno 16 novinara, kao i pokretanje odgovornosti za ubistvo novinara na KiM.

- U periodu 1998 - 2005. godina ubijeno je 17 srpskih i albanskih novinara. Kosovo je teritorija u Evropi sa najvećim brojem ubijenih novinara. Naša država mora da pokaže zainteresovanost za otkrivanje počinilaca - naglašava Radomirović.

U UNS ističu da se ovaj posao ne sme prekidati zbog nesuglasica po drugim osnovama.

U Nezavisnom udruženju novinara, ipak, potvrđuju da se u Radnu grupu još neće vraćati.

- Tokom nedelje imali smo sastanke naše medijske koalicije, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje su članovi Radne grupe. Dogovor je da se ne vratimo dok ne vidimo dalje poteze tužilaštva i da li će se smanjiti napadi u parlamentu. Sa predstavnicima države svakako smo u kontaktu u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara i Radne grupe za izradu Medijske strategije - kaže Željko Bodrožić, predsednik NUNS.

Pogledajte više